The Acro – Cats, nevjerojatni mačji cirkus

The Acro – Cats, nevjerojatni mačji cirkus

Znamo za moskovsko kazalište mačaka, a također i za američki Popovich Comedy Pet Theater te je vrijeme da vas upoznamo i s jednim mačjim cirkusom. Mnoge europske i svjetske države protive se cirkusima sa životinjama i zabranjuju ih, no spada li cirkus s mačkama u klasični cirkus sa životinjama, pitanje je. Kako bilo, preko Velike Bare postoje četiri cirkusa s mačkama, a jedan od najpopularnijih se zove The Acro – Cats.

No, čim pogledate mačji cirkus shvatite da to nije isto kao i drugi cirkusi sa životinjama. Mačke su poznate po svom samopouzdanju i svojeglavosti te nesklonosti slijepog izvršavanja naredbi bez nagrade i na bazi kazni pa možemo zaključiti kako je za treniranje mačaka za cirkus potrebno koristiti neke sasvim drugačije, nenasilne metode.

The Acro – Cats je trupa koja je bazirana u Chicagu, ali čak devet mjeseci tijekom godine putuje diljem Sjedinjenih Američkih Država i održava cirkuske predstave. Voditeljica i vlasnica cirkusa te trenerica mačaka je Samantha Martin, a kaže da njezine metode treninga te točke u cirkusu pomažu mačkama da imaju sretniji život, ali se i nekima od njih može spasiti život u kritičnim situacijama.

Samantha je veoma uspješna trenerica koja je trenirala mačke za reklame, filmove i slične stvari, a također je radila u zoološkom vrtu te studirala ponašanje životinja. Ideja o cirkusu je nastala još 2005. godine kada je počela trenirati svoje mačke između pauza u snimanju reklama i filmova kako bi im pomogla da budu u dobroj formi i dobrom raspoloženju. Cirkus je s prvim gostovanjima započeo 2009. godine, a 2013. je imao i prvo međunarodno gostovanje u Kanadi.

Posebno je zanimljivo da dio ove cirkuske trupe čini rock bend koji je nazvan ‘Rock – Cats‘.

Cijeli mačji cirkus zasniva se na treningu zvukom, dakle da se pozitivno ponašanje kakvo želimo od mačke nagrađuje poslasticom te određenim zvukom koji je prati (već postoje i mali uređaji koji se koriste i stvaraju određeni zvuk, najčešće ‘klik’, ali često su to i zviždaljke). Na ovaj način su poslastice i zvuk povezani kao nešto pozitivno na što mačka reagira, a kada se stvori takva veza, mačke vrlo brzo uče što se od njih traži, kaže Samantha. Također kaže kako teorija da mačke ne možete ništa naučiti ako one to ne žele netočna.

Neke od trikova koje mačke izvode u ovom cirkusu su preskakanje kroz kolutove, gašenje i paljenje svjetala, balansiranje na lopti i slično. Ponekad se dogodi da mačka ne izvede što se od nje traži, ali tako se dobije element humora koji je svima privlačan.

Cirkusom se potiče sve vlasnike mačaka da koriste ‘clicker training’ (što je službeni naziv za trening zvukom) kako bi poboljšali fizičko i mentalno stanje svoje mačke te dokazali da su mačke doista dobre učenice.

U cirkusu sve su mačke udomljene iz skloništa ili pronađene na cesti, a također Samantha potiče udomljavanje te je tijekom godina preko cirkusa uspješno udomila oko 140 mačjih siročića. Dio zarade ide skloništima za mačke.

Kako izgleda mačji cirkus The Acro Cats pogledajte u videu koji slijedi:

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *