Ailurofobija – strah od mačaka

Ailurofobija – strah od mačaka

Postoje najrazličitije fobije ili strahovi, a neke od najpoznatijih su klaustrofobija (strah od malenih, zatvorenih prostora), akrofobija (strah od visine), dentofobija (strah od zubara), zoofobija (strah od životinja), i da ne nabrajamo dalje. Međutim, vjerovali ili ne – postoji i strah od mačaka, a stručno se naziva ailurofobija.

Od ailurofobije su patili i Julije Cezar, Aleksandar Veliki, Henry Drugi, Hitler, Mussolini, Nepoleon Bonaparte. Zanimljivo je da je većina ovih ljudi odgovorna za smrti na tisuće drugih ljudi, za krvave ratove, a u biti su se bojali malih bića poput mačaka. Primjerice, Dwight Eisenhower, američki predsjednik i general, toliko se bojao mačaka pa je svojim radnicima na farmi zapovjedio da ubiju sve mačke koje se samo i približe! Priča kaže i da se poznati vojskovođa Džingis-kan, koji je na konju porazio pola Azije i Europe te je bio poznat po okrutnosti, zapravo užasavao mačaka, u njihovoj bi se prisutnosti preznojavao!

Radi se o strahu od mačaka u koji spada i ono vjerovanje da ako nam crna mačka prijeđe preko puta, slijedi velika nesreća. Osoba koja pati od ailurofobije jednostavno će se raspametiti kad vidi crnu mačku koja je prelazi cestu! Ailurofobičar ne može biti ni u istoj prostoriji u kojoj je mačka, a držanje mačke kao kućnog ljubimca, naravno, ne dolazi u obzir! Za ove osobe je prava noćna mora i ako samo čuju mačku kako prede ili mijauče, ili ako zamisle da je je dodiruju te čak i ako vide mačku u novinama ili na TV ekranu (i internetu!). Neki čak ‘polude’ i ako vide krzno koje je slično mačjem.

Simptomi ailurofobije su znojenje, ubrzan rad srca, mučnina, suha usta, gušenje u prsima i vratu.

Priznat ćete, riječ ailurofobija je poprilično neobična pa nas svakako zanima kako je nastala. Dakako, kao i mnoge fobije, i ova ima korijen u grčkom jeziku. Dolazi od grčke riječi ‘ailouros’ što znači mačka i ‘fobia’ što znači strah. Drugi nazivi za istu vrsta straha su felinofobija, elurofobija te – strah od mačaka.

I za kraj još jedna zanimljivost – mačke obično prilaze ailurofobičarima više nego drugim ljudima. Smatra se da je to tako jer osobe koje se užasavaju mačaka jako bulje u mačku što onda životinja vidi kao izazov pa čak i prijetnju!

Nevena
Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *