Program koji mačkama daje siguran dom i – posao

Program koji mačkama daje siguran dom i – posao

Američki Humane Society bavi se raznim programima zaštite i pomaganja napuštenih životinja, a jedan od najnovijih namijenjen je svim mačkama koje su već dugo po skloništima za nezbrinute životinje i prijeti im eutanazija. Naime, prema tom programu mačke se zapošljavaju, a tako ujedno dobivaju i dom. Saznajte o čemu se radi.

Princip je sljedeći – svi koji to žele mogu izraziti interes da zaposle mačke. Najčešće su to vlasnici raznih skladišta u kojima su glodavci veliki problem, primjerice skladišta u kojima se drži hrana poput pšenice, sjemenja i sličnog. Human Society svaki tjedan dva puta šalje emailove zainteresiranim klijentima, a u emailovima oglašavaju mačke koje su pogodne za taj posao. Ako se koja od mačaka poslovnim ljudima svidi, može ju zaposliti.

Novo radno mjesto ujedno postaje i novi dom za mačku. Novi vlasnik osigurava hranu, vodu, mjesto za spavanje i kutiju s pijeskom te se mačke na sve navikavaju nekoliko tjedana. Nakon toga kreću na posao, odnosno s lovom na glodavce.

Jedan od ljudi koji je prvi uposlio dvije mačke putem ovog programa je i Jim Trenter, vlasnik skladišta sjemenja u St. Paulu. O mačkama kao zaposlenicama ima samo riječi hvale: ‘To su najbolji zaposlenici koje sam ikada imao! Čak mi nikad ne odgovaraju drsko. Osim toga, osjećam se dobro što sam nekome pomogao jer sam im dao dom, a trebale su biti eutanizirane. Svima bih preporučio ovaj program!

Osim u skladištima, mačke se najčešće zapošljavaju i na raznim farmama gdje se inače uzgajaju životinje, ali s vremena na vrijeme preko programa mačke udomljavaju i obična kućanstva koja inače imaju problema s glodavcima.

Pilot program započeo je s radom prošle godine, a od tada je zaposleno 70 mačaka, od toga čak polovica od početka ove godine. Od svih jedino ih je tri vraćeno. Posebno je važno da se na ovaj način udomljavaju mačke koje inače nitko neće jer primjerice nisu baš prijateljski raspoložene, lako se preplaše i skrivaju od ljudi, divlje su, ali su s druge strane odlični lovci.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *