Saznajte zašto mačke uvijek bježe iz kutije s pijeskom

Saznajte zašto mačke uvijek bježe iz kutije s pijeskom

Ovo ste vjerojatno doživjeli mnogo puta – mačka obavi svoje u kutiji s pijeskom, a onda kao sumanuta iskoči iz kutije i pobjegne. Pri tome naravno napravi popriličan nered jer se pijesak rasprši na sve strane i onda ga moramo čistiti. A jeste li se ikada zapitali zašto mice mace imaju tu naviku bježanja od vlastitog WC-a? Možda jer im smrdi? Hmmm… ne, niste ni blizu, a odgovor, kao u mnogo drugih stvari vezanih za mačke krije se u njenim genima.

Ovo je ponašanje vezano uz mačje instinkte koje su imale dok nisu živjele zajedno s čovjekom. Iako su mačke po prirodi predatori i često su na vrhu hranidbenog lanca, one su također i lovina za neke veće životinje.

Lori Soard, stručnjakinja za životinjska ponašanja o tome kaže: ‘U divljini miris koji se ispušta mokraćom ili velikom nuždom služi za markiranje teritorija, ali je također i jasan znak prisutnosti neke životinje. Stoga su mačke u područjima gdje su imale neprijatelje uvijek zatrpavale svoju nuždu, a potom pobjegle glavom bez obzira jer su znale da je uvijek netko u blizini tko ih može, privučen jakim mirisom, napasti i pretvoriti u ručak ili večeru. Iz tog razloga i danas mačke čim obave nuždu, zatrpaju je i trče kako ih ne bi napala kakva životinja privučena mirisom.

Ipak, trebate znati da ovo vrijedi za zdrave mačke. Neke bolesti kod mačaka izazivaju bježanje odmah nakon što se obavi nužda, a to su urinarne infekcije, bubrežni kamenci, upala debelog crijeva ili rektuma te analnih žlijezda, a također i kod raznih vrsta alergija i osjetljivosti na hranu.

Ovo je specifično mačje ponašanje česta tema među vlasnicima mačaka te se o njoj naširoko priča po mnogim forumima pa čak su o tome napisane i pjesme. Vjerujemo kako će sada nakon ovog stručnog objašnjenja mnogima sve biti puno jasnije.

Za kraj, poslušajte pjesmu o mačjem bježanju iz kutije s pijeskom ili, kako je to slikovito nazvano ‘Poop Dance’:

Nevena
Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *