Life of Cats – izložba o japanskim mačkama od 17. do 19. stoljeća

Life of Cats – izložba o japanskim mačkama od 17. do 19. stoljeća

Japanci i mačke veoma se vole pa stoga ne treba čuditi što je upravo iz te kulture stigla i tako omiljena ‘Hello Kitty’. Međutim, ona je ipak nešto modernija verzija japanske ljubavi prema mačkama, stoga će se svi istinski ljubitelji ovih životinja zacijelo veoma obradovati kada čuju da postoji izložba o mačkama koja je nastala u Japanu, a posjećuje mnoge svjetske države te želi prikazati ljubav između mačaka i ljudi zabilježenu u raznim japanskim dinastijama od 17. pa sve do 19. stoljeća.

Izložba je punog naziva ‘Life of Cats: Selections from the Hiraki Ukiyo-e Collection‘ te prikazuje sve što se moglo pronaći o odnosu mačke i čovjeka iz perioda edo koji je u Japanu trajao od 1615. pa sve do 1868. godine.

Ističe se kako su mačke u Japan stigle negdje sredinom 6. stoljeća i to putem brodova koji su iz Kine u Japan prevozili svete budističke kipove. Mačke su uglavnom bile slijepe putnice u tim brodovima, no sasvim su se dobro i brzo priviknule na svoju novu domovinu. Od tada pa naovamo mačke su postale važan dio japanskog društva što se veoma lijepo oslikava po umjetničkim djelima, skulpturama i općenito folkloru. Zapravo ne postoji sfera života u kojoj mačke nisu stavile svoje šapice i malo zaprele.

Ova je izložba, odnosno dio njezine građe, trenutno u New Yorku i ondje će ostati sve do lipnja ove godine. Iz Japana su mahom stigle slike, dok će izložba biti upotpunjena umjetničkim predmetima s američkog kontinenta koji su vezani uz mačke te će u cijelosti biti izloženo oko 120 radova.

Sama izložba ‘Life of Cats’ podijeljena je u pet sekcija koje se nazivaju: 1. Mačke i ljudi; 2. Mačke kao ljudi; 3. Mačke protiv ljudi; 4. Transformirane mačke i 5. Mačke i igra. Sve u svemu, izložba nudi širok presjek ljubavi između Japanaca i mačaka.

Kako sve to izgleda, pogledajte u sljedećem videu:

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *