Upoznajte koledž na kojem su i mačke dobrodošle

Upoznajte koledž na kojem su i mačke dobrodošle

Iako je dokazano da životinje, kućni ljubimci imaju itekako dobar utjecaj na zdravlje i osjećaj sreće kod čovjeka, još uvijek su u velikoj većini ustanove koje u svoje prostorije kućnim ljubimcima ne daju ‘ni prismrdjeti’. Dovoljno se samo malo prošetati gradom i pogledati naljepnice na vratima trgovina, poštanskih ureda te svih drugih ureda – životinjama ulaz zabranjen. Stoga nas uvijek iznenadi, ali prije svega obraduje vijest kada čujemo da je neka službena ustanova u svoje prostorije dopustila ulazak kućnim ljubimcima.

Predstavljamo vam Koledž Stephens u SAD-u u kojem životinjama ne samo da je dozvoljen ulaz već su one i stalne stanarke na tom koledžu. Naime, kada se upišete na ovaj koledž, uz predavanja, kantinu s hranom i studentsku sobu dobit ćete i – kućnog ljubimca. A to je, pogađate, najbolji cimer ikad! Osim mačaka koje su jako popularne, dozvoljeni su i psi, ježevi, zečevi, minijaturne svinje i gušteri, a zabranjene su zmije i paukovi. Da bi stvar bila još bolja, kućni ljubimci (ili je možda bolje da ih sada nazovemo studentskim ljubimcima) dozvoljeni su od 2004. godine, dakle već 11 godina i upravo iz tog razloga ovaj je koledž prozvan – sretnim koledžom.

Ono što je posebno zanimljivo jest da je koledž uveo stipendije za studente koji odluče usvojiti mačku ili psa iz skloništa za životinje. U domu živi 500 studenata, a od toga 30 ih prima takvu stipendiju. Program radi tako da student godišnje dobiva 3,000 dolara ako usvoji napuštenu mačku ili psa, a osim brige o njima, potrudit će se i pronaći im stalni dom.

Više od polovice studenata koji žive u domu Koledža Stephens imaju ljubimca u svojoj sobi, a radi se ili o životinji koju su udomili ili o ljubimcu kojeg su poveli sa sobom od kuće. Ovako je Koledž Stephens osvojio epitet najboljeg pet – friendly koledža u cijelom SAD-u.

Jedno prijašnje istraživanje u toj državi pokazalo je da oko 38 posto škola i koledža dozvoljava imati životinju u sobi, međutim ne tako širok raspon kao na Stephensu. Primjerice, najviše, odnosno četvrtina dozvoljava gmazove, a svega 10 posto pse, dok ih najmanje, odnosno 8 posto dozvoljava mačke.

Ako se pokaže da se studenti koji imaju ljubimce ne brinu dobro o njima, izgubit će školarinu. Mnogi se veoma angažiraju oko njih i zapravo ne čudi da je koledž nazvan – sretnim.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *