Zašto se mačke toliko rastežu?

Zašto se mačke toliko rastežu?

Kada bi na Olimpijadi postojala disciplina u rastezanju tijela, nitko zasigurno ne bi mogao u tome nadmašiti mačke. One se rastežu po cijeli dan. Prije spavanja, poslije spavanja, nakon jela, poslije maženja i da ne nabrajamo dalje.

Dakle, mačke se non stop rastežu. A zašto to čine? Znanstvenici kažu kako na taj način rastežu svoje mišiće. Jednako kao što to čine i ljudi. Ipak, ljudi to ne čine u tolikoj mjeri, osim eventualno sportaša.

Osim što se na ovaj način rastežu mišići, protezanjem se poboljšava raspoloženje (ta zar nije da nam je uvijek bolje nakon što se dobro rastegnemo i zijevnemo??!!), ali i poboljšava protok krvi kroz tijelo.

Mačka se rasteže

Mačke spavaju od 12 do 16 sati dnevno, a neke čak i više. Jednako kao i kod ljudi, i kod mačaka se tijelo tijekom sna paralizira, odnosno mozak paralizira većinu mišića u tijelu. A kada se probude – rastezanje započinje. Rastezanjem se potiče mišiće da se opet počnu normalno ponašati nakon duljeg perioda neaktivnosti, bilo sna, bilo drijemanja, bilo sjedenja i sličnih položaja.

Mačka se rasteže

Kako se mačka rasteže tako se podiže krvni tlak u njezinom tijelu, to pak potiče na jače kolanje krvi kroz organizam, uključujući i mozak. Ovo utječe na aktiviranje svih funkcija u tijelu. Kako se mišići aktiviraju tako počinju izbacivati toksine koji su se nakupili u njima tijekom neaktivne faze. Primjerice, ugljični dioksid i mliječna kiselina mogu se veoma lako akumulirati u mišićima mačke tijekom mirovanja. Kako se ona proteže, tako krv i limfa ispiru te toksine.

Osim ovoga, mačka uvijek mora biti spreman na skok. Nikada ne znamo kada će naići kakav miš, muha, zmija ili pauk (a možda i pseći rep!) kojeg će ona odmah poželjeti uhvatiti. I baš zato prava mačka se mora puno rastezati – kako bi uvijek bila spremna na lov, na akciju!

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *