Konjuktivitis (očna upala) kod mačaka

Konjuktivitis (očna upala) kod mačaka

Iako su mačke manje podložne očnim bolestima od pasa, one su obično kroničnog karaktera i često se povlače kroz čitav život. Konjuktivitis je upala ružičaste membrane koja prekriva dio bjeloočnice i unutarnju stranu kapka. To se tkivo kod nekih mačaka može upaliti i oteknuti a često bude zahvaćeno samo jedno oko. Upala se može s prekidima pojavljivati mjesecima, pa i godinama.

Konjuktivitis može biti popraćen i drugim problemima poput erozije rožnice, upale rožnice ili upale žilne ovojnice oka. Svi navedeni problemi su najčešće uzrokovani virusom mačjeg herpesa (FHV-1).

Simptomi konjuktivitisa

Znakovi konjuktivitisa uključuju žmirenje (koje može biti jako izraženo u slučaju upale rožnice) i iscjedak iz oka (može biti bezbojan, mutan, žut, zelenkast ili tamno crvene boje poput zgrušane krvi iako se ne radi o krvi). Kod perzijskih i himalajskih mačaka ćemo često uočiti suzenje tamne boje. Očno tkivo oko oka je zacrvenjeno a ponekad otečeno ili zadebljano. Rožnica može biti čista, ali i zamućena u slučaju oštećenja. U slučaju upale šarenice ona može promijeniti boju koja postaje zamućenija od uobičajene. Svi navedeni ili samo pojedinačni simptomi mogu biti prisutni i to na oba ili na samo jednom oku. Ponekad će mačka pokazivati simptome gornjih dišnih puteva popraćeno kihanjem, što najčešće prethodi bolesti oka.

Uzroci konjuktivitisa

Većina uzročnika konjuktivitisa je infektivne prirode. Iako velik broj infektivnih organizama može prouzročiti konjuktivitis, najčešće se radi o sljedeća tri: virtus mačjeg herpesa (FHV-1), mačja klamidija (Chlamydophila felis, koja je svojstvena mačkama i ne prenosi se na čovjeka) i mačja mikoplazma. Važno je znati da određeni slučaj konjuktivitisa mogu prouzročiti jedan, ali i kombinacija više navedenih uzročnika istovremeno, te da niti jedan nije prenosiv na čovjeka.

Liječenje konjuktivitisa

Infekcija mikoplazmom se uspješno liječi ciljanim antibioticima, iako i klamidija dobro reagira na takvo liječenje no često se infekcija vraća. Međutim, FHV-1 je druga priča jer ne reagira na terapiju antibioticima i tretman je dugotrajan i frustrirajući. Ponekad se u tu svrhu mogu koristiti protuvirusni lijekovi no treba ih odabrati pažljivo jer su skupi i potrebno je često doziranje.

FHV-1 virus je iznimno čest kod mačaka. Većina mačaka na ovoj planeti ga već ima i izložene mu budu još u najranijoj dobi. Virus može mirovati u mačjem organizmu do kraja života, ali se može u bilo kojem trenutku aktivirati i izazvati probleme. Ključni faktor u jačini simptoma bolesti i čestoći izbijanja je stres. Izlaganje mačke stresu oslabit će njen imunološki sustav i omogućiti virusu da se aktivira i izazove probleme, baš poput ljudi koji pate od pojave herpesne groznice na usnama najčešće nakon što su bili izloženi stresu.

Važno je znati da konjuktivitis izazvan FHV-1 zarazom nije izlječiv, ali ga se može kontrolirati. Oči mačke mogu biti potpuno normalne između povremenih izbijanja konjuktivitisa koji mogu biti česti, može proći i više godina između svake pojave, a neke mačke ga neće dobiti nikada.

Ovisno o kliničkim simptomima, postoje brojni načini liječenja konjuktivitisa izazvanog FHV-1 zarazom, pogotovo ako je zahvaćena i rožnica. U tom slučaju može doći i do oštećenja vida ako se virus ne stavi pod kontrolu, ali iznimno je rijetko da mačka izgubi vid zbog očne infekcije izazvane FHV-1 zarazom. Umjesto toga, bolest će izazivati dugotrajnu neugodu i bol (u slučaju da su zahvaćeni očni živci) ako se ne liječi. Dodatni je izazov što sam čin liječenja izaziva stres kod mačke što otežava oporavak.

Dakle, uz ciljanu antivirusnu terapiju, važno je smanjiti razinu stresa kod životinje. Stres je za mačku svako odstupanje od dnevne rutine, poput preuređenja doma, stavljanja u privremeni smještaj, godišnji odmori, dolazak novog ljubimca u kućanstvo ili duže odsustvo vlasnika.

Što učiniti ako sumnjate da vaša mačka pati od konjuktivitisa

Prvi je korak naravno da mačku odvedete kod veterinara na stručni pregled, gdje će se utvrditi u kojem je stadiju bolest i koji je točno uzročnik te ovisno o tome predložiti odgovarajuću terapiju.

Autor: Riba

Mačkolog laik sa 30+ godina iskustva.

There are 2 comments for this article
  1. Marko at 13:13

    Molim ako netko zna veterinara u okolici vž kc iličk da mi pomogne oko suzenja oka na mačkama??!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *