Ljubljenje mačke – koliko je sigurno i treba li to raditi?

Ljubljenje mačke – koliko je sigurno i treba li to raditi?

Većina će vlasnika mačaka sami priznati kako često ljube svoje mačke. Ovo je sasvim normalno među ljubiteljima mačaka, iako mačke uglavnom ne vole ljubiti svoje vlasnike (čast izuzecima). Pravo je pitanje je li to uopće sigurno?

Ako je vaša mačka zdrava, ako ima zdrav i jak imunološki sustav bez bolesti i parazita male su šanse od bilo kakvih posljedica. Međutim, ne savjetujemo vam da poljubite vaše mačke ako su bolesne, a pogotovo ne da to radite na usnama. Razlog su mačje bolesti koje se mogu prenijeti na ljude. Mačke i ljudi dijele određen broj zajedničkih bolesti i bakterija, kao što su salmonela, pasteurela, stafilokok i slično. Sve ove, i mnoge druge bolesti mogu biti veoma zarazne. Najveći problem jesu gljivične infekcije koje se lako šire sa mačaka na ljude, a i obrnuto.

Postoje istaživanja koja ukazuju na to da mačke, baš kao i ljudi, sadrže određene bakterije u ustima koje uzrokuju bolesti desni. One ne samo da mogu dovesti do gubitaka  zuba, već mogu utjecati i na ostale organe.

S druge strane, postoje brojna istraživanja koja su pokazala da djeca koja su u neposrednoj blizini svoje mačke imaju manju u;estalost alergija od ostale djece. Teorija kaže da će dijete u dodiru sa mačkama i njihovim bakterija imati jači imunitet i manje će se razboljevati.

Uvijek trebate biti oprezni kada ste u neposrednoj blizini lica svoje mačke, pogotovo ako ne znate je li mačka uznemirana i potpuno zdrava. Ljubite svoju mačku samo onda kada je u potpunosti mirna i opuštena i pobrinite se da vaša mačka redovno ide na cijepljenje, da se čisti od svih buha, glista i parazita.

Dakle, ako baš želite ljubiti svoje mačke to je sigurno samo ako ste i vi i ona potpuno zdravi. Mi vam predlažemo da to ne radite u usta :), nježan dodir nosevima će biti sigurniji za oboje a i ugodniji za mačku!

Autor: macke.hr

macke.hr su centralno mjesto za sve vlasnike mačaka ili one koji žele znati više. Novosti, informacije, pomoć i zanimljivosti - sve na jednom mjestu!

There are 2 comments for this article
 1. Arnela at 06:35

  Svaka cast, tekst je odlicno napisan, ja imam sijamsku macu i stalno je ljubim. Moji roditelji se cesto bune i samo cu im dati ovaj tekst da procitaju. Svaka cast, hvala i saljite jos ovakvih tekstova!

  • Riba at 09:52

   Hvala Arnela – svi to radimo, ali kao što ne bi trebalo poljubiti bilo koju osobu, isto vrijedi i za mačku. :) Uz osnovnu brigu o osobnom i mačjem zdravlju, sve bi trebalo biti u redu. Uskoro stiže još tekstova o čestim nedoumicama vezanih uz zdravlje naših ljubimaca.
   P.S. Sijamci su mi omiljena pasmina, no trenutno smo zaglavili sa tzv. “domaćom mačkom”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *