Mačke u svijetu umjetnosti

Mačke u svijetu umjetnosti

Povezanost mačaka s umjetnošću nije mogla proći nezapaženo niti u dalekoj prošlosti. Dokumentirana povijest u drvenom Egiptu svjedoči o papirusima, reljelfima, slikama i skulpturama sa simbolima mačaka. Čak je i skulptura božice Bast s mačjom glavom svjedočanstvo neiscrpne umjetničke inspiracije i želje da mačka postane dio posebnog štovanja.

Bast

Egipatsko božanstvo Bast

U staroj Grčkoj ne nalazimo mnoge tragove koji predstavljaju mačke u svijetu umjetnosti izuzev čuvenih antičkih mozaika Pompeja i djela legendarnog grčkog pjesnika Homera, osnivača drevne i europske književnosti. U poetskim i filozofskim tekstovima koji su imali veliki utjecaj na svjetsku kulturu, rado je spominjao ova dražesna bića.

Rimski mozaik

Rimski mozaik

Rimsko doba obilježeno je likovima mačaka na štitovima rimskih vojnika čija simbolika je bila pobjeda, ljepota i sloboda. Većina primjeraka nije dočekala današnje doba, a najrelevantnija dva mozaika s figurama mačaka dodijeljeni su školi u Aleksandriji. Rimska književnost je štovala mačke u djelima pjesnika Vergilija i Publija Ovidija Nazona, poput njegova mitološkog djela ”Metamorfoze”.

Mačak u čizmama

Mačak u čizmama

Ranija prošlost bilježi brojne umjetnike koji su u nekom trenutku svog života, dio stvaralaštva odlučili posvetiti mačkama. U književnosti je možda najpoznatije djelo Charlesa Perraulta ”Mačak u čizmama”, Edgara Allan Poea ”Crni mačak” i slavnog Ernesta Hemingwaya ”Mačak na kiši”. Neizostavan je i čileanski pisac, novinar i filmski scenarist Luis Sepúlveda i njegova knjiga ”Priča o galebu i mačku koji je naučio letjeti”.

Da Vinci

Skice Leonarda Da Vincija

Svijet slikarstva i skulpture prepun je poznatih autora koji su svoju umjetničke priče posvetili upravo našim prijateljima mačkama. Leonardo da Vinci, Rembrandt, Miró, Picasso ili Bonnard samo su neki od autora kojima je lik mačke bio glavna nit vodilja u njihovim djelima. Veliku ulogu su igrale i u filmovima raznih žanrova, a posebno se ističu crtani filmovi namijenjeni djeci. Populariziranjem mačaka u umjetničkom svijetu, bio je korak bliže njezinom prihvaćanju u našem svakodnevnom životu, mačaka kao kućnih ljubimaca i naših članova obitelji.

Autor: Dolores

Novinarka, fotografkinja i velika ljubiteljica životinja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *