Neka dom lijepo miriše bez da naudite svojoj mački

Neka dom lijepo miriše bez da naudite svojoj mački

Svi koji imaju mačke koje drže u stanu ili kući, prije ili kasnije zateknu se sa zarobljenim mirisom mačke u svom kućanstvu. Kada kažemo zarobljenim mirisom, mislimo ponajviše na mirise koji se šire iz pijeska za obavljanje nužde, ali i one mirise koje mačka ostavlja na mjestima na kojima se najviše izležava.

Često ni otvaranje svih vrata i prozora ne pomaže pa s vremenom to može postati problem. Možda se sami i naviknete na taj mačji miris, ali gosti vam to sigurno neće oprostiti jer za nekoga tko izvana uđe u vaš stan, svaki miris, a pogotovo mačji miris bit će i više nego prepoznatljiv te će ‘gristi’ za nos. Što učiniti? Kako držati zrak u stanu svježim i mirisnim, a u isto vrijeme ne nauditi svojoj mački?

Krpa i voda trebaju vam postati najbolje prijateljice. Možda mislite kako se običnom vodom i krpom ne može mnogo toga postići, ali u krivu ste. Većina prašine i dlaka jednostavno se skida na ovaj način, posebice ako imate učestali režim čišćenja, recimo barem jedno tjedno. Uz ovo, i dobar usisavač je također nešto što morate imati. On čisti sve mačje dlake, ostatke mače hrane koje mogu dospjeti na nezgodna mjesta pa čak i razbacani mačji pijesak izvan kutije.

Morate imati na umu da mnoge kemikalije koje se koriste u sredstvima za čišćenje mogu naštetiti vašoj mački, a prije svega oni jakog mirisa. Ljudi se mnogo lakše i brže prilagođavaju na takve mirise, ali mačke ne, one mogu dobiti čak i alergijske reakcije, poput kašljanja, kihanja, suzenja očiju. Primjerice i obične mirisne svijeće mogu postati problem za mačke i toliko ih iziritirati da će im boravak u domu postati nepodnošljiv.

Kada čistite uvijek imajte na umu mačju perspektivu. One su mnogo niže od nas i mogu udahnuti sve ono što je na podu, primjerice ako smo nekim jakim sredstvom očistili pod, dok ga mi ne moramo ni osjetiti. Također, neke stvari koje su ljudima veoma ugodne, njima su na suprotnoj strani ljestvice. Primjerice, jedna takva stvar je i omekšivač. Danas ga mnogi troše nemilice, ali on može izazvati alergijsku reakciju kod mačaka, jednako kao i kod vas.

Čak i za ljude bezopasna eterična ulja mogu postati opasna za mačke. Na primjer, jedno takvo koje se često koristi je lavanda. Nama je ugodna i uspavljuje nas, ali mačke razbuđuje i tjera ih na kihanje.

Stoga je najbolji savjet za čist i mirisan dom kojim nećemo našteti mački – korištenje neutralnih i veoma blagih sredstava za čišćenje te mirisa. Primjerice, možete zakipiti lončić vode i ubaciti štapić cimeta i malo đumbira, što će dati lagan i ugodan miris vašem domu, a ni mački neće biti mrzak. Živite li u veoma malom stanu, razmislite i o filteru zraka. U globalu – sve ono što je dobro za malu ljudsku bebu, dobro je i za mačku. I to je to!

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *