Koliko brzo mačke sazrijevaju?

Koliko brzo mačke sazrijevaju?

Čini li nam se to ili prođe tek treptaj oka otkad smo imali maleno mače pa do mačke koja doziva druge mačke na ljubavnu igru ili ulazi u sukobe sa svim mačkama u susjedstvu zbog ljubavnih jada? Zapravo, ne čini nam se jer mačke zaista jako brzo sazrijevaju i od rođenja pa do puberteta prođe svega pola godine.

Otvaranje očiju – počinje tjedan dana nakon rođenja, a potpuno se otvore nakon otprilike dva tjedna, međutim još im je neko vrijeme pogled zamućen i zapravo se više oslanjaju na svoje nosiće nego na vid.

Otvaranje ušiju – zapravo, bolje bismo to opisali kada bismo rekli da se radi o otvaranju slušnih kanala, a to se događa otprilike tri tjedna nakon rođenja. Kako vrijeme prolazi, sluh se polako popravlja i uvidjet ćete da mače sve bolje čuje i reagira na zvukove. Kako bolje čuju tako im se i uši uspravljaju.

Samostalno obavljanje nužde – prva tri tjedna života mače treba majku da mu liže stomak te tako potiče probavu i uriniranje te obavljanje velike nužde. Međutim, nakon tri tjedna oni sami mogu obavljati nuždu, ne treba im više majčino lizanje po trbuščiću.

Prvi koraci – između trećeg i četvrtog tjedna života mačić počinje sam hodati. Još je uvijek nespretan i nogice mu se tresu, ali svakim danom sve je stabilniji i hoda, a ne puže.

Prvi zubi – oko četvrtog tjedna života počinju nicati prvi zubi, a to ćemo lako znati i po tome što majka počinje odbijati svoje malo od dojke te ga je potrebno početi hraniti krutom hranom, najbolje onom iz konzerve. Ipak, nijedna mačka neće odmah odbiti svoje malo od mlijeka te će ono nastaviti sisati negdje do osmog ili devetog tjedna života.

Mijenjanje boje očiju – oko dvanaestog tjedna života mače počinje dobivati drugačiju boju očiju, odnosno plave, dječje oči pretvaraju se u smećkaste i žućkaste, kakve najčešće srećemo u mačjem svijetu, osim ako se radi o nekim vrstama koje imaju plave oči i kao odrasle jedinke, primjerice sijamske mačke.

Trajni zubi – između dvanaestog i šesnaestog tjedna života mliječni zubi zamjenjuju se trajnim zubima. Prvo niču prednji donji i gornji zubi, a potom idu očnjaci te na kraju kutnjaci.

Spolna zrelost – ovo nastupa mnogo prije nego što većina ljudi zamišlja. Kod nekih je mačaka prvo tjeranje već s pet mjeseci, a obično je to s pola godine ili sedam mjeseci. Ipak, iako hormoni rade svoje, često je to prerano da mačka ima potomke pa se mogu stvoriti problemi. Primjerice, ako imate leglo od više njih, ne morate se čuditi ako se spare brat i sestra. Ovisno od vrste mačke, punu zrelost dosegnu između jedne i dvije godine, a kada ima 3 godine, to je ekvivalent čovjeka starog između 28 i 32 godine. U toj dobi su obično stabilniji i prešli su svoje ludosti malih mačića.

Nevena
Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *