Hoće li vas mačka mrziti ako je stavite na dijetu?

Hoće li vas mačka mrziti ako je stavite na dijetu?

U zapadnom svijetu sve je više pretilih ljudi i pretilih mačaka. Današnji veterinari zapravo veoma se često bore s bolestima koje je izazvala neumjerena prehrana koja je pak dovela do pretilosti, koja onda u konačnici izaziva razne bolesti. Stoga je jedna od najčešćih preporuka – stroga dijeta! Što mislite, mogu li se mačke staviti na dijetu i ako se u tome uspije, hoće li vas vaša omiljena ljubimica – zamrziti?

Dakako, odmah moramo reći da nikada ne možemo sa stopostotnom sigurnošću znati što mačke misle o nama, našim postupcima i svijetu oko sebe. Možemo samo pretpostaviti. I naravno bilježiti njihovo ponašanje tijekom raznih istraživanja.

Na jednom veterinarskom koledžu u New Yorku su 58 mačaka koje su bile pretile stavili na tri različite dijete koje su, dakako, značile manji unos kalorija. Jedna vrsta dijete bila je bogata proteinima, druga je bila bogata vlaknima, a treća je bila normalna mačja hrana, samo ograničena količinom. Mačke su i dalje živjele kod svojih vlasnika, u svojim kućanstvima, kao i prije dijete, s time da se od vlasnika tražilo da zapisuju mačje ponašanje te da im izmjere težinu nakon četiri tjedna dijete te opet nakon osam tjedana dijete.

Kada se radi o ponašanju mačaka, posebice se vodilo računa o ponašanju prije hranjenja i nakon hranjenja. Primjerice, jesu li mačke na dijeti više “molile” za hranu nego što su to činile ranije? I jesu li nakon hranjenja za vrijeme dijete manje izražavale svoju zahvalnost, primjerice predenjem i češkanjem u krilu?

Nakon osam tjedana dijete čak tri četvrtine mačaka izgubilo je na težini i to bez obzira na kojoj su vrsti dijete bili. A kada se radi o ponašanju prije hranjenja, nije se pokazalo nikakvo veliko odstupanje u usporedbi s razdobljem kada nisu bile na dijeti. Primjerice, očekivalo se da će mačke početi prije moliti za hranu kad su bile na dijeti jer su bile gladnije, ali se to nije dogodilo, tj. molile su za hranu jednako kao i kada nisu bile na dijeti.

A kada se radi o pokazivanju naklonosti i zahvalnosti nakon hranjenja, tu su se pokazale razlike. Mačke su za vrijeme dijete dulje pokazivale zahvalnost predenjem i sjedanjem u krilo vlasnika spremne na izmjenjivanje nježnosti.

Jedna od znanstvenica koja je radila na istraživanju zaključuje: “Vlasnici su skloni previše hraniti svoje mačke kako bi im hranom nadomjestili nedostatak pažnje. Ipak, mnogo je bolja metoda izdvojiti vrijeme za njih i poigrati se s njima.”

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *