Video s mačkama poziva na prestanak pušenja

Video s mačkama poziva na prestanak pušenja

Mnogo je ovisnika o cigaretama, kako u svijetu, tako i kod nas. Dovoljno je reći da je Hrvatska prva u Europi po broju žena koje puše te treća u Europi po broju muškaraca koji puše. Kod nas baš i nema nekih vidljivih kampanja koje pozivaju na prestanak pušenja, međutim u svijetu tu i tamo zabljesne neki svijetli primjer. Jedan od njih svakako je i sljedeći – video s mačkama koji poziva na prestanak pušenja, ako ne zbog sebe, a onda zbog – svoje mačke.

Video je napravila neprofitna američka organizacija Truth Initiative koja se bavi različitim kampanjama koje pozivaju na prestanak pušenja, a najviše među tinejdžerskom populacijom. Koliko se službeno zna, ovo je ujedno i jedina antipušačka kampanja koja koristi mačke te zapravo ukazuje na razorne posljedice koje pasivno pušenje ima na ove životinje.

Naime, dokazano je da pasivno pušenje ima jednako razarajući učinak na ljubimce, kao i na ljude. Pasivni pušači jednako su skloni nekim oboljenjima kao i aktivni pušači. A budući da mnogo ljudi puši unutar stana ili kuće pa čak i automobila, pasivno pušenje je doista velik i raširen problem.

Kampanja je namijenjena svim pušačima, ali prije svega mlađima, tinejdžerima jer se zna da oni često ne razmišljaju o svom zdravlju, uzimaju ga “zdravo za gotovo”, ali jako vole svoje ljubimice mačke. Oko 60 posto tinejdžera ima ljubimca, a dodatnih 20 posto ga želi. Dovoljno velike brojke da ih jedan ovakav video pozove na akciju i djelovanje:

Glavni motiv ove kampanje je: “pušenje=nema mačaka=nema videa s mačkama”. Aludira se na činjenicu koliko su video uratci s mačkama popularni i uveseljavaju internetski svijet. Zapravo je glavni cilj kampanje bio da se počne više pričati o pušenju i o prestanku pušenja, što se svakako i dogodilo. Naime, ova je antipušačka reklama postala pravi hit na internetu, a označena je kao #CATmageddon. Sada se pod ovom oznakom šire i komentari vezani uz sam video, ali i šire. Svakako se može reći da su mačke opet pobijedile!

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *