Zašto mačke ne vole vožnju u automobilu?

Zašto mačke ne vole vožnju u automobilu?

Većina vlasnika potvrditi će da njihova ljubimica nije baš luda za vožnjom u automobilu. Mačke, za razliku od pasa, ne uživaju u tom iskustvu. Iako ne možemo sa potpuno sigurnošću reći zašto mačke ne vole biti vaši suputnici u automobilu, poznate su nam neke njihove značajke koje nam mogu pomoći da shvatimo zašto je to tako.

Mačke su u prvom redu robovi rutine, što je dio njezinog nasljeđa. Vjeruje se da je domaća mačka potomak male divlje pasmine sa Bliskog istoka (Felis silvestris lybica). Ta je mačka poznata po svojem samotnom životu i vrlo je teritorijalna i za nju je dnevna rutina poput obilaska svojeg područja i zakopavanje izmeta stvar preživljavanja.

Averzija naše mačke prema vožnji samo je instiktivna reakcija izazvana promjenom u njenom dnevnom rasporedu. Mačke su, baš poput ljudi, podložne stresu u nepoznatim i neugodnim situacijama.

Također, iako se nama kojima su putovanja uobičajena stvar tako ne čini, biću koje većinu vremena provodi u provjeravanju i obilasku svojeg malog tritorija odlazak u vanjski svijet je prilično zastrašujuće.

Prilično je uobičajeno da mačka povrati za vrijeme vožnje, što mnogi pripisuju mučnini od putovanja. Iako određen broj mačaka zaista pati od mučnine u vožnji, većina će povratiti ili obaviti veliku nuždu zbog nervoze i straha. Ovo je česta i uobičajena pojava kod labilnijih mačaka pa je preporučljivo na dno kutije za transport staviti podnu pelenu ili slično.

Ni u kojem slučaju ne vadite mačku iz transportne kutije za vrijeme vožnje. Na tak način dovodite u opasnost i sebe i ostale sudionike u prometu!

Znalci kažu da će vašem uznemirenom ljubimcu puno pomoći ako ste vi smireni. Ako je moguće, budite uz mačku i smirujte ju ili gladite dok netko drugi vozi. Distrakcija je kao i uvijek ključ za rješavanje straha vašeg uznemirenog ljubmica.

Autor: macke.hr

macke.hr su centralno mjesto za sve vlasnike mačaka ili one koji žele znati više. Novosti, informacije, pomoć i zanimljivosti - sve na jednom mjestu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *