Koliko brzo lupa mačje srce?

Koliko brzo lupa mačje srce?

Kada zagrlimo svoju mačku nerijetko se iznenadimo koliko joj srce brzo i jako udara. Ako je osim toga ona i pod nekakvim stresom, primjerice preplašila se neke druge mačke ili psa, srce joj može toliko jako udarati da nam će nam se učiniti kako će joj iskočiti iz tijela. Stoga je sasvim normalno pitanje koje si svaki vlasnik mačke treba postaviti – koliki je normalan ritam mačjeg srca?

Odgovor na ovo pitanje je od 140 do čak 220 otkucaja u minuti. Dakle, ako usporedimo srčani ritam mačke i čovjeka, radi se o dvije sasvim različite priče jer je ljudski ritam u prosjeku oko 70 otkucaja u minuti. U pravilu opuštene mačke ili bilo koje mačke koje su u stanju opuštenosti i drijemanja imaju brzinu otkucaja oko 140, dakle blizu donje granice. Ipak, postoje i jedinke koje imaju po prirodi življe srce pa otkucaji mogu dosezati i do 220 po minuti.

Želite li svojoj mački izmjeriti koliko joj brzo srce kuca, najbolje je da to učinite na sljedeći način – stavite dlan ili vrhove prstiju s lijeve strane mačke, na područje tijela koje je u ravnini lijeve prednje noge. Na ovom biste mjestu morali dobro osjetiti kako joj srce kuca. Ako se to ne dogodi, možda je vaša mačka predebela i trebalo bi je pustiti na dijetu da joj se smanje masne naslage. Ako ste napipali srce, brojite otkucaje dok gledate da na satu ili štoperici prođe 15 sekundi. Nakon tog broj otkucaja pomnožite sa četiri i dobit ćete brzinu otkucaja srca vaše mačke.

A kada ste već tu, mogli biste izmjeriti i koliko vaša mačka udahne u jednoj minuti. Normalan broj udaha za mačku u jednoj minuti je od 15 do 25. Ovo možete jednostavno izmjeriti tako što brojite napinjanje trbuha vaše mačke dok spava.

A što s normalnom tjelesnom temperaturom mačke? Ona iznosi između 37,5 i 38,5 stupnjeva Celzijevih. Uvijek se mjeri rektalno.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *