Najčešći mačji nametnici

Najčešći mačji nametnici

Iako su mačke čiste životinje, na njima i u njima često se nastanjuju najrazličitiji paraziti koji, ako se ne tretiraju, mogu biti opasni za samu mačku, ali i za vas, vlasnika. Saznajte koju su to najčešći paraziti koji se nalaze na mačjem krznu i u mačjem tijelu.

Na krznu

Buhe

Svaki vlasnik mačaka susreo se s ovim sićušnim, ali opakim stvorenjima barem jednom u životu. Iako će vam mnogi reći da je buha normalna pojava na mačkama, nemojte ih tako olako shvaćati, posebice ako imate malo mače. Naime, ako se buhe previše rašire u krznu vaše mačke, mogu joj popiti mnogo krvi, mnogo više nego što je tijelo mačke u mogućnosti proizvesti, a to u konačnici dovodi do opasne anemije. Osim toga, neke mačke su alergične na slinu iz buhinih usta, što dovodi do toga da se počnu pojačano češati i grepsti te se na kraju razvija i vrsta dermatitisa. Ovo znači da mački može početi opadati dlaka na nekim dijelovima tijela te će dobiti kraste i crvenilo. Osim toga, buhe s mačke lako dospijevaju i na vaš tepih, parket, namještaj. Ondje se dalje razmnožavaju pa će početi gristi i vas.

Krpelji

Krpelji nisu tako česti kod mačaka, ali ako imate kuću u prirodi i mačka redovito ide van, velika je vjerojatnost da će se na nju uhvatiti barem nekoliko. Jednako kao i buhe, krpelji mogu slinom zaraziti svog domaćina raznim bolestima, a neke od njih su babezioza, borelioza i erlihioza. Također, na mjestu ugriza krpelja razvija se crvenilo te se može stvoriti i krasta nakon što ga iščupamo.

Šugarci

Ovi sitni paraziti nastanjuju se u vanjskom dijelu uha te izazivaju bolest nazvanu ušna šuga. Veoma lako se prenose sa životinje na životinju, oboljeti mogu i druge životinje osim mačaka, a može oboljeti i čovjek. Parazit je bijele boje i ponekad ga možete primijetiti i golim okom, a iz uha se širi neugodan zadah. Kada se u uhu mačke pojave tamne naslage, znak je da je bolest već uznapredovala. Također, šugarci se mogu prenijeti i na druge dijelove tijela, gdje se onda javlja upala, ali će se mačka i pojačano češati. Za razliku od krpelja i buha, kod šugarca si ne možete sami pomoći već je mačku potrebno čim prije odvesti veterinaru.

U organizmu

Gliste

Postoji nekoliko vrsta glista koje parazitiraju u mačjem organizmu. Primjerice, gliste nazvane askaridi su duge i bijele, podsjećaju na špagete, javljaju se kod mlađih mačaka te se mogu primijetiti u izmetu i u sadržaju kojeg je mačka povratila. Hrane se tvarima iz mačjeg organizma kojeg životinja dobiva s obrocima pa tako uzimaju velik dio hranjivih tvari potrebnih mačjem organizmu. Također izazivaju nadražaj, ali i ozljede probavnog trakta te proljeve i mučnine.

S druge strane, veoma česte gliste su one nazvane ankilostomi koje najčešće parazitiraju u odraslim mačkama. Veoma su tanke, poput konca i bijelo crvenkaste boje. One pak jako sišu krv pa mačke mogu razviti anemiju, neke čak i umrijeti! Simptomi su slični kao kod zaraze askaridima, ali su izraženije – dakle jak proljev, povraćanje, iznemoglost, bolovi.

Trakavice

I trakavica ima mnogo vrtsa, a najčešća koja se nalazi kod mačaka je Diphilidium caninum. Ona može biti duga od svega nekoliko centimetara do jednog do dva metra. Izgleda poput bijele trake koja se pričvrsti za stijenke mačjih crijeva i halapljivo jede ono čime se mačka hrani. Kako je koji dio tijela trakavice zreo, on se ispušta van s izmetom pa ga možemo primijetiti u izmetu gdje izgledaju poput zrna riže.

I gliste i trakavice tretiraju se tabletama koje će prepisati veterinar.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *