Što vi radite, a vaše mačke obožavaju ili mrze?

Što vi radite, a vaše mačke obožavaju ili mrze?

Iako ćemo reći da je svaka maca jedinstvena, ipak postoje stvari koje su manje – više svojstvene svim pripadnicama ove vrste. Većina mačaka voli uživati u sličnim stvarima sa svojim vlasnicima i jednako tako iste ih stvari jako živciraju. Saznajmo koje aktivnosti svojstvene ljudima mačke vole, a koje su im veoma mrske ili čak iritantne.

Mačke vole kad mi:

Sjedimo za stolom – znate ono – energija teče ondje gdje je pozornost. Ovo pravilo 100 posto vrijedi za mačke, posebice ako za stolom nešto radite, primjerice pišete po kakvim papirima ili pak radite na računalu. Njima je to apsolutni magnet i sasvim je izvjesno da će pokušati vidjeti što vi to radite i kada sto shvate, omesti vas u tome.

Zadovoljna mačka

Sjedimo i gledamo TV – evo, opet je sjedenje u fokusu. Dakle, mogli bismo zaključiti kako mačke doista vole kad mi sjedimo, to im je posebno privlačno jer tada nam se veoma lako mogu sklupčati u krilu ili zadobiti našu pozornost.

Sjedimo i sviramo kakav instrument – ok, sjedenje smo već apsolvirali, ali sviranje nekog instrumenta zapravo je poprilično iznenađujuće. Naime, mačke ne vole buku i, primjerice glazba s radijskog prijemnika ili CD-a neće im se nimalo svidjeti, međutim sviranje glazbe uživo na nekom instrumentu privući će njihovu pozornost i ako recimo svirate klavir ili sintisajzer, sigurno je da će se negdje namjestiti i slušati vas ili promatrati.

Vježbamo – mačke su posebno naklonjene laganim vrstama vježbi, kao što je recimo joga, vježbe istezanja i slično. Velika je vjerojatnost da će doći do vas ili se smjestiti ispod vas dok radite neku vježbu.

Donesemo novu kutiju u kuću – bilo kakva kutija bit će im prava radost. A i vrećice im neće biti strane, posebice ako su prostrane te u istu omiljenu kategoriju možemo ubrojiti i razne torbe.

Mačke mrze kad mi:

Odemo na dugo – one ne vole biti same pa ako ih ostavite da samuju na neki dulji period, postat će poprilično depresivne i razdražljive. Teško će podnijeti i vaše višesatno izbivanje tijekom dana, a da i ne govorimo o tome ako često odlazite i nema vas po nekoliko dana. Ovo posebice vrijedi za one mačke koje su stalno u zatvorenom prostoru.

Nezadovoljna mačka

Čuvamo prijateljičinog psa preko vikenda – ili mačku, nema veze. Ovo je napad na njihov teritorij i ne samo da im taj čupavi novi stvor ostavlja mirise po cijelom stanu već će im ići na živce što će morati dijeliti i vašu pažnju s njim!

Zaboravimo ih nahraniti kad su navikle – ovo je jedan od najvećih grijehova kojeg možete napraviti prema svojoj mački. Ako je navikla dobivati hranu u točno određeno vrijeme, nemojte nikada zaboraviti učiniti to po ustaljenom rasporedu.

Nevena
Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *