Škotska mačka – sova u krznu mačke

Škotska mačka – sova u krznu mačke

Škotska mačka ili škotski fold vrsta je mačke koja je prepoznatljiva po ušima koje su, za razliku od ušiju ostalih mačaka, spuštene prema naprijed. Veoma je umiljata i nježna, a prema nekim istraživanjima na 17. je mjestu na ljestvici najpopularnijih mačjih vrsta.

Preteča ove vrste bila je Susie, koja je 1961. godine dobila mlade i jedan škotski pastir i ljubitelj mačaka, William Ross, uzeo je jedno mače te započeo križanje slatkog mačića spuštenih ušiju s nekim drugim vrstama mačaka, a sve kako bi stvorio lijepe mačke izrazito okrugle glave. U konačnici registrirao je vrstu ‘škotska mačka’ ili, u originalu Scottish Fold 1966. godine. Međutim, europska udruženja koja se bave izložbama mačaka nisu prihvatila novu vrstu jer, osim što ima drugačije uši, mnoge životinje ove vrste imaju i deformacije udova.

Škotska macka

Škotska mačka

Zanimljivo je da ova mačka dolazi u najraznovrsnijim nijansama dlake, oči su im također različitih boja, a neke od mačaka imaju ravne uši. Naime, gen za spuštene uši je dominantan, ali ne u potpunosti.

U zatvorenom prostoru može doživjeti i do 15 godina, ali je ova vrsta sklona nekim zdravstvenim problemima, prije svega s ušima jer su spuštene, raznim infekcijama i ušnim crvima. Također, većina jedinki ove vrste ima problemima s deformacijom udova, a najizraženije je kad se pare dvije iste škotske mačke, dok je manje izraženo kad se ova vrsta mačke pari s nekom drugom vrstom.

Škotska macka

Škotska mačka

Kada govorimo o karakteru, radi se o veoma inteligentnoj i nježnoj mački koja će vas često posvuda pratiti. Nije prepuna energije kao neke druge mačje vrste, ali voli skakati i istraživati ladice, kutije i slično. Veoma je opuštena i odlično se slaže s djecom, drugim mačkama i psima. Voli mijaukati, ali joj je glas dosta melodičan i tih. Često su sklone debljanju. Uši im se trebaju čistiti jednom tjedno.

Zanimljivo je da se mačići rađaju s ravnim ušima. Ako imaju gen za spuštene uši, one će se početi spuštati između 18 i 24 dana nakon rođenja. Po svom izgledu neodoljivo podsjeća na sovu pa je mnogi nazivaju i sovom u mačjem krznu.

Nevena
Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *