Djeca čitaju mačkama

Djeca čitaju mačkama

Ljubav između mačaka i djece je neskrivena, barem u većini slučajeva, kada mačke odluče da ih djeca imaju pravo voljeti. No, sljedeća priča dokazuje kako si mačke i djeca mogu međusobno jako dobro pomagati.

U skloništu za napuštene mačke u američkoj Iowi započeli su s programom u kojem djeca osnovnoškolci koja imaju problema s čitanjem mogu doći u spomenutu ustanovu i čitati mačkama koje su tamo i čekaju na usvajanje. Pokazalo se da djeca mnogo lakše usvajaju čitanje ako čitaju mačkama jer se osjećaju manje napetima pred ovom životinjom. S druge strane, mačke u skloništu navikavaju se na ljudski glas i na ljudsku, odnosno dječju prisutnost pa postaju opuštenije i druželjubljivije.

Program je nazvan ‘Read to the Paw’ (ili u prijevodu ‘Čitanje šapi’) te se za sada provodi svakog četvrtka od 15 do 17 sati, a za čitanje se mogu prijaviti djeca od 5 do 13 godina. Jedno dijete će moći čitati jednoj mački od petnaest do dvadeset minuta.

Prvo dvoje mališana koji su čitali mačkama bili su Elliot (7) i Shouryan (8). Čitali su mačku Velvetu, a o svemu su na kraju rekli: ‘Nije ništa posebno reagirao, ali je zaspao. Međutim, čim smo prestali čitati, otvorio je oči!’

Ovo nije prvo sklonište u Sjedinjenim Američkim Državama koje je započelo s ovakvim program. ‘Read to the Paw’ zapravo je već prisutan u nekoliko skloništa za napuštene mačke i veoma je dobro prihvaćen i kod djece i kod mačaka. Osim što djeci pomaže da počnu bolje i opuštenije čitati, a mačkama da se priviknu na ljudsku prisutnost, također je to jedan od prvih kontakata sa životinjama za neke od mališana pa uče i o interakciji s njima.

Sve u svemu, radi se o veoma zanimljivom programu koji bi vjerojatno mogao pronaći svoj put i do nekih skloništa u Hrvatskoj pa i u široj regiji, kada bi postojalo samo malo dobre volje. Dobrobiti za djecu i životinje i više su nego očiti.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *