Rim – pola milijuna mačaka protiv 6 milijuna štakora?

Rim – pola milijuna mačaka protiv 6 milijuna štakora?

Mnogo je svjetskih gradova koji imaju politiku sterilizacije svih mačaka lutalica. Ti programi traju već nekoliko desetljeća, međutim sada se javlja izravan problem takve politike – drastičan porast glodavaca! Jedan od takvih gradova je i Rim u susjednoj Italiji.

Naime, stručnjaci kažu kako je Rim danas dom za oko 6 milijuna glodavaca, prije svega štakora. Ondje se od osamdesetih godina prošlog stoljeća drastično smanjio broj mačaka upravo zahvaljujući politici sterilizacije i ponovnog vraćanja na ulicu. I, što sada učiniti?

Jedan od izglednih kandidata za novog gradonačelnika Rima, Antonio Razzi (koji je također i član parlamenta kao zastupnika stranke Silvija Berlusconija, Forza Italia), predložio je sljedeće: uvoz pola milijuna mačaka u Rim koje bi onda postupno riješile problem štakora.

Miš i mačka

Razzi kaže kako bi se mačke uvezle iz Azije. Također, ne bi ih samo tako pustio po rimskim ulicama već bi, kako se izjasnio, svaka pronašla dom kod neke od dražesnih ‘cat ladies’ kojih ima toliko puno u Rimu. Na taj način mačke bi bile zbrinute, imale bi dom i osiguranu hranu, a ujedno bi ih se moralo puštati van kako bi mogle objaviti rat rimskim glodavcima.

Osim toga, cat ladies koje bi na ovaj način usvojile mačku, dobile bi i pomoć grada za njezino uzdržavanje.

Sve bi se ovo, dakle moglo ostvariti ukoliko Razzi postane novi gradonačelnik Rima pa ćemo morati pričekati još neko vrijeme da vidimo hoće li ambiciozna ideja doživjeti realizaciju.

Inače, u Rimu živi oko 2.6 milijuna ljudi pa računica kaže da na svakog Rimljanina dolaze po više od dva štakora. Zadnjih godina ih se može pronaći posvuda pa i na najpoznatijim turističkim atrakcijama. Tako su jedne godine zaposjeli fontanu Trevi, što je izazvalo i poplavu dok je druge zatvoreno mjesto za prodavanje karata u Koloseum jer je štakor uginuo na području stropa i njegova je krv kapala na mjesto prodavača karata.

Rim svake godine posjeti oko 10 milijuna turista.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *