Kako mačke reagiraju na bestežinsko stanje?

Kako mačke reagiraju na bestežinsko stanje?

Kada gledamo razne pokuse za odlazak u svemir, ali i snimke ‘pravog’ boravka u svemiru u raznim letjelicama znamo da se dobar dio odvija u tzv. bestežinskom stanju. Vjerovali ili ne, u prošlosti su se istraživanja o utjecaju bestežinskog stanja na bića vršila i na mačkama.

Točnije, radi se o dalekoj 1947. godini i o tako zvanom eksperimentu u C-131 ‘vomit comet’ (u slobodnom prijevodu – kometa za povraćanje), a sve se obavljalo u laboratorijima za medicinska istraživanja za zračni prostor u Sjedinjenim Američkim Državama, u sklopu Centra za bioastronautska istraživanja u Zračnim snagama SAD-a i Odjela za obranu SAD-a.

Uz istraživanje i snimku pokusa nad mačkama ide i sljedeći opis: ‘U ovim eksperimentima možete vidjeti dezorijentaciju kada životinju odjednom, nenadano stavimo u stanje u kojem ne djeluje sila teže. Kada mačku bacimo s određene visine u normalnim uvjetima, u kojima djeluje sila teže, nepromjenljivo će rotirati tijelo duž svoje duljine te se dočekati na noge. Ovo je za mačke automatska, refleksna reakcija koja se gotovo posve izgubi kada se mačka nađe u bestežinskom prostoru.

U videu se također vidi usporedba kako se mačke dočekaju na noge u normalnim uvjetima te kasnije kako se pokušavaju dočekati na noge u bestežinskom stanju. Mnogi ljubitelji mačaka, gledajući iz današnje perspektive, kažu kako se zapravo radilo o veoma okrutnim istraživanjima i velikoj grubosti prema mačkama. One su tretirane manje-više poput predmeta koji se dižu i bacaju s određene visine kako bi se vidjelo na koji će način reagirati na promjenu uvjeta u okolišu, odnosno na to kada djeluje i kada ne djeluje sila teže.

Nadamo se kako ovakvih eksperimenata danas više nema, ali nažalost svjesni smo mnogih drugih istraživanja kako na mačkama, tako i na mnogim drugim vrstama životinja u raznim kozmetičkim i farmaceutskim laboratorijima.

Nevena
Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *