Što se sve o zdravlju može iščitati iz mačjeg repa?

Što se sve o zdravlju može iščitati iz mačjeg repa?

Mačji rep veoma je važan organ. Mačka njime pokazuje mnogo toga, je li ljuta, zadovoljna, nervozna, opuštena, što misli o vama i vašim prijateljima koji su vam upravo zakucali na vrata. On joj služi i za ravnotežu kod skakanja i oćenito kretanja. Međutim, osim svega ovoga, mačji rep mnogo toga pokazuje i o zdravstvenom stanju životinje.

Mačji rep sastoji se od 19 do 21 kosti, a točan broj ovisi o duljini repa. One su međusobno odvojene elastičnim diskovima i spojene raznim mišićima i ligamentima koji omogućavaju samom repu da ima toliko funkcija.

Rep od Anselma

Po položaju mačjeg repa možemo iščitati negativne emocije pod čijim je utjecajem. Primjerice ako je rep niže nego inače ili čak savijen ispod nogu, znak je da je mačka veoma depresivna i uplašena, a također i da je muče bolovi u tijelu.

Na mačjem repu često se znaju pojaviti razni čirevi i ciste. Ponekad se javljaju zbog ugriza, a ponekad zbog bakterija koje su se nakupile nakon slučajne ogrebotine. Ako se ne liječe, mogu se pretvoriti u veoma bolne i velike izrasline iz kojih se širi neugodan miris. U rijetkim slučajevima ciste se ne mogu ukloniti drugačije nego amputacijom čitavoga repa.

cat tail photo

Photo by Trish Hamme

Na korijenu repa postoje posebne žlijezde koje luče tvar pomoću koje mačka označava svoj teritorij te širi miris po cijelom tijelu mačke. U nekim slučajevima ove žlijezde ne rade kako trebaju te luče previše ovog sebuma pa dlaka po repu i oko njegovog korijena postaje previše masna i tanka. Ponekad se mogu uočiti i crni prištići koji se lako inficiraju. Ovo stanje naziva se mačja hiperplazija repnih žlijezda.

Povlačenje mačjeg repa može izazvati jače i slabije oštećenje živaca u samom repu, ali i šire. Primjerice, kada mačke pretrčavaju cestu, često im automobilske gume prijeđu preko repa, odnosno pošto mačka bježi, a rep je pod gumama, dolazi do jakog povlačenja ovog organa. Kao posljedica, osim puknuća kostiju i mišića repa može se javiti i nemogućnost kontrole velike i male nužde, i to može trajati neko vrijeme te se osjeti povrate, ali oštećenje živaca može trajno ostati. Ovakvi i slični scenariji povlačenja mačjeg repa mogu dovesti i do prekida dotoka krvi u rep pa će se on početi sušiti i bit će ga potrebno amputirati.

Postoje mačke koje se rode bez repa, a to se stanje naziva ‘spina bifida’. Neke rase uzgojenih mačaka nemaju repa kada i majka i otac nemaju repa (najčešće je to vrsta manks mačke), ali ovo stanje, može se javiti kod svih mačaka, prije svega onih kojima su se davali određeni lijekovi za vrijeme dok su skotne.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

There is 1 comment for this article
  1. Franjo Mrvcic at 17:21

    Macka mi dosla sama prije 6 g, stara oko godinu dana, sada nakon 6 godina izrasta joj repic tanji ai cupav normalno ve je 4-5 cm, kako je to moguce, parisko plava mica, rusko kazashtanska maca,

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *