Upomoć, moja mačka ne želi koristiti pijesak!

Upomoć, moja mačka ne želi koristiti pijesak!

Mačke se obično veoma brzo nauče na korištenje pijeska, međutim postoje i one mudrice među njima koje to jednostavno ne žele ili im iz nekog razloga to nakon nekog vremena dosadi pa nuždu počnu obavljati baš tamo gdje ne treba. Što s njima?

  1. Kao prvo, mačku odvedite veterinaru kako bi on utvrdio je li s njom sve u redu ili je izbjegavanje pijeska uzrokovano nekim zdravstvenim problemom.
  2. Provjerite na kakvom mjestu stoji kutija s pijeskom. Ona mora biti na dobrom mjestu za mačku, a ne za vas. Ako je kutija na nekom prometnom mjestu koje ne pruža privatnost, velika je vjerojatnost da će mačka s vremenom postati nezadovoljna i početi je izbjegavati.
  3. Pobrinite se da kutija uvijek bude čista. Dakle, redovito je čistite i mijenjajte pijesak, a kada mijenjate pijesak pobrinite se i da operete samu kutiju u blagom sredstvu za pranje, a tek onda u nju sipate čisti pijesak.
  4. Imate li više mačaka, onda je poželjno imati i nekoliko kutija s pijeskom, najbolje po jednu za svaku mačku plus jednu koja će se koristiti po potrebi. Pobrinite se i da kutije budu dovoljno velike.
  5. Probajte s natkrivenim kutijama s pijeskom. Naime, pokazalo se da neke mačke obožavaju kada se mogu negdje zavući i obaviti nuždu pa je ovo svakako ideja koju trebate isprobati pravi li vam vaša mačka probleme i obavlja nuždu ondje gdje ne bi trebala.
  6. Promijenite pijesak. Već vjerojatno i sami znate da postoje različite vrste pijeska, stoga treba malo eksperimentirati s njim, posebice ako je mačka odjednom promijenila svoje ponašanje.
  7. Ako imate više mačaka u domaćinstvu, probajte saznati je li jedna od mačaka agresivna prema drugima. Naime, ovo može biti razlog zašto mačka ne obavlja nuždu ondje gdje bi trebala – jer se boji druge mačke i jer je ta druga mačka agresivna te ne dozvoljava prilazak kutiji s pijeskom.
  8. Probajte utvrditi je li u zadnje vrijeme došlo do nekih promjena u vašem domaćinstvu. Naime, mačke vole rutinu i ako je došlo do velike promjene, to može utjecati na njezinu psihičku ravnotežu. Primjerice, ako ste do sada puno vremena provodili s njom, a onda vas odjednom nema kod kuće, vašoj maci će to biti jako stresno.
Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *