Megakolon – bolest crijeva

Megakolon – bolest crijeva

Megakolon je ekstremno i nepovratno stanje crijeva gdje su ona proširena i slabo pokretna što često ide u kombinaciji sa nakupljanjem fekalnog materijala i zatvorom. U više od 50% slučajeva nepoznat je uzrok ove bolesti, međutim poznato je da poremećaji koji uzrokuju česte zatvore mogu vremenom dovesti do razvoja megakolona. Dugo vremena se aktivno raspravljalo je li problem neurološke ili fiziološke prirode, ali novija istraživanja su utvrdila da mačke koje pate od megakolona imaju problem sa glatkim crijevnim mišićnim tkivom.

Kako smo već spomenuli, u većini slučajeva uzrok je nepoznat. Mogući poznati uzroci su suženje pelvisa, neurološka ozljeda, urođena genetska mana kod pasmine Manx, karcinom crijeva ili komplikacije od prethodnih kirurških zahvata.

Rizični faktori su starost (bolest se najčešće javlja kod mačaka srednje dobi, prosječne starosti 6 godina), pasmina (polovica slučajeva zabilježene je kod domaće kratkodlake mačke, te značajan postotak kod sijamske i Manx pasmine), spol (70% slučajeva otpada na muške jedinke) i postojeći medicinski poremećaji, poput čestih zatvora.

Prevencija megakolona je često teška. Ako je moguće, treba eliminirati moguće uzročnike. Mačkama koje su sklone zatvoru može pomoći prehrana bogatija vlaknima, laksativi ili klistir. Vlakna u prehranu se mogu dodati korištenjem nekih od veterinarskih pripravaka ili dodavanjem pasirane bundeve koja je bogata vlaknima a mačke je često vole. Obavezno osigurajte i dovoljno svježe pitke vode!

Klinički simptomi su napor pri vršenju nužde, bolna stolica, krv u stolici, izbacivanje male količine tvrde i suhe stolice ili potpuni izostanak iste. Obično se radi o mačkama koje su u pošlosti imale problema sa zatvorom. Treba obratiti pažnju i na simptome izazvane dugotrajnim zatvorom, poput anoreksije, bezvoljnosti, gubitka težine, boli u abdomenu ili povraćanja.

Veterinar će dijagnosticirati problem rendgenskom snimkom, kolonoskopijom, ili nekom drugom metodom ako se sumnja na postojanje tumora ili neuroloških problema.

Liječenje megakolona

Kako je megakolon poremećaj funkcije glatkih mišića crijeva, cilj je liječenja održavati mekšu stolicu i poboljšati pokretljivost crijeva pomoću lijekova koji potiču kontrakciju glatkih mišića crijeva.

Početna terapija megakolona ovisi o težini stanja i temeljnom uzroku. Jednokratni ili početni simptomi ne traže nikakve zahvate. U slačaju ponavljanja simptoma koristi se kombinacija metoda, ali se često prije bilo kakvih zahvata životinji da intravenozna fiziološka otopina kako bi se ublažila dehidracija i poremećeju elektrolita koji neizbježno dolaze uz megakolon.

Sljedeći korak je klistir koji se u težim slučajevima kombinira sa račnim uklanjanjem fekalnog materijala iz crijeva. To se najčešće provodi dok je životinja pod potpunom anestezijom jer većina mačaka iz razumljivih razloga nije pretjerano oduševljena procedurom. Ponekad je potrebno više od jednog tretmana da bi se uklonila većina nakupljenog fecesa.

Nakon uklanjanja crijevnog sadržaja, veterinat će propisati laksative i lijekova koji potiču pokretljivost crijeva kako se stanje ne bi ponovilo u budućnosti.

U rijetkim slučajevima kada mačka ne ragira dobro na terapiju potrebno je pribjegnuti kirurškom zahvatu.

Kućna njega nakon terapije

Što nakon uspješne terapije? Ispravna prehrana je najvažniji dio prevencije megakolona. Uobičajena je praksa da vašu mačku hranite sa hranom koja je bogata vlaknima koja će poboljšati konzistenciju i volumen stolice. Postoji nekoliko načina na koje se ovo može postići. Vlakna se mogu dodati u obliku prehrambenih aditiva koje će vam preporučiti veterinar ili prebacivanjem na hranu bogatijom vlaknima koju možete naći u slobodnoj prodaji. Postoje i prirodni izvori vlakana koje možete koristiti, poput pšeničnih mekinja ili pasirane tikve.

Neki vlasnici probjegavaju drugačijem pristupu. Umjesto unošenja vlakana stanje drže pod kontrolom smanjivanjem volumena stolice korištenjem hrane sa visokom razinom probavljivosti, gdje se iz organizma izbacuje manji dio u obliku stolice. Ako se odlučite za ovu opciju, potražite hranu ovih karakteristika koju nude neki od poznatih proizvođača.

Nemoguće je reći koja je od navedenih metoda ispravna. Najbolje je kombinirati obje i metodom pokušaja i pogreške odrediti koja daje najbolje rezultate u vašem slučaju.

Ako primjetite jako tvrdu stolicu u pijesku, možete koristiti blagi laksativ. Često se propisuju i lijekovi koji potiču rad crijeva.

Kontrola

Mačke koje pate od megakolona zahtijevaju česte preglede kako bi se pratila reakcija na terapiju. Vlasnici moraju obratiti pažnju napreže li se njihov ljubimac pri vršenju nužde, osjeća li bol ili na tragove krvi u stolici. Pravovremena reakcija na moguće napade zatvora značajno će popraviti kvalitet mačjeg života.

Prognoza

Prognoza se smatra dobrom. Većina mačaka će pozitivno reagirati na terapiju. Mali broj će patiti od povremenih zatvora koje mogu ali i ne moraju zahtjevati posjet veterinaru. Određenom broju terapija neće pomoći i jedino rješenje biti će kirurški zahvat. Srećom, uspješnost zahvata je visoka i većina pacijenata ne pati od nikakvih posljedica.

Riba
Autor: Riba

Mačkolog laik sa 30+ godina iskustva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *