Zašto se kaže da mačke imaju 9 života?

Zašto se kaže da mačke imaju 9 života?

Vjerojatno ste čuli da ljudi u razgovoru za neke od sretnika kažu: ‘Ti si poput mačke, imaš devet života!‘ Međutim, znamo li uopće zašto se za mačke kaže da imaju devet života? Vjerujemo da je to povezano s time što one mogu skočiti s velikih visina i ostati čitave, međutim iz kojeg se razloga kaže baš – 9 života? Ovo je popularni mit koji je s nama već stotinama godina. Otkud baš brojka devet u ovoj zanimljivoj mačjoj poslovici?

Dakako, nema točnih saznanja o tome zašto se spominje upravo ova brojka, ali uz to da mačka ima devet života kaže se i sljedeće: ‘U tri se igra, u tri luta, u tri ostaje kod kuće‘.

Da bismo objasnili brojku devet i mačke, otići ćemo daleko u prošlost, točnije u doba starog Egipta. Ondje su mačke obožavali baš poput božanstava, smatralo se da imaju tajne i natprirodne moći i naravno više od samo jednog života. Staroegipatski bog sunca koji se zove Atum – Ra pretvarao bi se u mačku kada bi posjećivao svijet podzemlja. Legenda kaže da je ovaj bog rodio još osam drugih bogova i zato je on predstavljao svih devet u jednom obličju.

Postoji vjerovanje da je brojka devet ušla u ovu mačju poslovicu iz stare Kine u kojoj je upravo ova brojka tisućljećima smatrana sretnom brojkom.

Uz ovo, u nekim svjetskim religijama brojka devet se naziva ‘trojstvom trojstva’ te joj se pripisuju magične i mistične moći.

Treba dodati i kako nije baš u svim kulturama prisutan mit, a s njim i poslovica da mačke imaju devet života. Primjerice, u nekim državama u kojima se priča španjolski jezik, dakle najviše u Latinskoj Americi, kaže se da mačke imaju sedam života, dok neke turske i arapske legende kažu da mačke imaju – šest života.

Kako god, mačke imaju više života, ako zbog ničeg drugog onda zbog zavidne gipkosti i dobre ravnoteže zbog koje se uvijek mogu dočekati na noge pa makar i padale sa 17. kata!

Nevena
Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *