Mačka je primila transfuziju krvi od – psa

Mačka je primila transfuziju krvi od – psa

Život piše najneobičnije scenarije, a upravo je jedan takav ispisan na Floridi. Oboljeloj mački hitno je trebala transfuzija krvi, a pogodan donor pronađen je u jednom – psu. Čini se kako je još jednom dokazano kako su najžešći neprijatelji ponekad najbolji prijatelji.

Postupak transfuzije krvi između pripadnika različite vrste još se naziva i kseno transfuzijom, a dogodio se u veterinarskoj bolnici Marathon u Florida Keysu. Veterinar koji je obavljao transfuziju kaže kako ovaj postupak nije tako čest u veterini te se obavlja u samo rijetkim slučajevima.

Da bi se pronašao pogodan donor mačje krvi trebalo je proći od 24 do 48 sata, no mačka je bila u jako teškom stanju, nije mogla čekati, a bolnica je već imala pri ruci pseću krv. Mačke, jednako kao i psi i ljudi, imaju različite krvne grupe. Za razliku od mačaka, kod pasa postoje krvne grupe koji su univerzalni donori, odnosno mogu donirati krv svim drugim krvnim grupama pa čak i kada primatelj pripada nekoj drugoj vrsti; u ovom slučaju mački. Osim toga, među psima ima mnogo više velikih jedinki kojima se lakše vadi krv i ima je više u bankama životinjske krvi.

Vlasnik je svog mačka po imenu Buttercup doveo u bolnicu u poprilično teškom stanju. Buttercup nije htio hodati ni jesti, samo je drijemao i bio veoma letargičan. Veterinari su otkrili da mu je krv u vrlo lošem stanju, odnosno da nema dovoljno crvenih krvnih zrnaca iz nepoznatog razloga. Kako bi se pokušao oporaviti, hitno mu je trebala transfuzija jer bi daljnje čekanje bilo fatalno. Tako se došlo do psećeg donora.

Ubrzo nakon transplantacije otkriveno je da je nova krv potaknula proizvodnju crvenih krvnih stanica, a Buttercup se nalazi na kućnoj njezi i ide na česte kontrole. Za sada se oporavlja bez problema te se svi nadaju da će cijela ova neobična priča imati sretan kraj za sve.

Upoznajte Buttercup u videu koji slijedi:

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *