11,000 papirnatih mačaka za mačke lutalice

11,000 papirnatih mačaka za mačke lutalice

Jeste li znali da dvije mačke i njihovi potomci u samo pet godina mogu na svijet donijeti 11,000 novih mačaka? Da, znali smo da se mačke brzo i lako razmnožavaju, ali da je situacija baš tako dramatična – nismo.

Kažu nam to stručnjaci koji se svakodnevno bore s prevelikom mačjom rasplodnom moći, a najčešće su to upravo radnici u skloništima za napuštene mačke. Jedna takva je i Carol Manos iz Michigana, koja je, kako bi upozorila na prevelik broj napuštenih mačaka u saveznoj državi u kojoj živi, od papira izradila preko 11,000 papirnatih mačaka, točnije mačjih glava i potom otvorila izložbu na kojoj su njezini radovi izloženi.

Carol također vodi sklonište za mačke nazvano Carol’s Ferals koje se, osim brige o napuštenim mačkama, bavi i time da uzima mačke s ceste, sterilizira ih i kastrira te ih nakon oporavka vraća na ulicu jer nemaju dovoljno kapaciteta za sve. Kada pronađu male mačiće, pokušavaju ih socijalizirati i pripremiti za usvajanje.

Ovim akcijama pokušavaju Michigan učiniti boljim mjestom za život, kako za mačke, tako i za ljude. Naime, ljudi se često žale da zbog velikog broja mačaka i njihovih stalnih sukoba te buke koju pri tome prave često ne mogu navečer spavati.

Papirnate mačje glave

Carol je mačje glave za ovu neobičnu izložbu izrezala od papira, a potom ih je poslala raznim udrugama, školama te ostalim javim ustanovama da ih iscrtaju. Također, u akciju su se uključile i neke javne osobe te su oslikavale papirnate mačje glave, kao primjerice Martin Sheen, Ed Begley Jr., Kathy Najimi i mnogi drugi. Izložba je prodajnog karaktera, a novac dakako ide za potporu rada Carol’s Ferals.

Napominje se kako za mnoge mačke lutalice udomljavanje nije moguće jer su se previše naviknule na ulični život. Također, kada se jedna mačja kolonija s određenog prostora stavi u sklonište, obično je zamijeni druga. Stoga se sterilizacijom lutalica vremenom nastoji smanjiti broj mačaka lutalica na ulicama, ali također se i smanjuje broj mačaka koje se svake godine eutaniziraju u skloništu.

Inače, ovih životinja je toliko da bi, ako bi se sve mačke iz svih skloništa u Sjedinjenim Državama udomile, svako američko domaćinstvo imalo po – 50 mačaka!

Ako želite podržati sličnu organizaciju u Hrvatskoj, posjetite domaći SOScat!

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *