Testirali smo: automatska hranilica Cat Mate C20

Testirali smo: automatska hranilica Cat Mate C20

Iako nude primamljivu mogućnost brige oko hranjenja vaše mačke za vrijeme dužih izbivanja, nisam poklonik automatskih hranilica za mačke. Na tržištu postoji veliki izbor takvih hranilica, od jednostavnih do vrlo sofisticiranih. U posljednje vrijeme se pojavljuju i one koje se mogu povezivati na vaš smartphone ili internet i na taj način nude brojne mogućnosti poput praćenja unosa kalorija ili rasporeda hranjenja. O takvima smo u prošlosti već pisali.

Koliko god takvi uređaji bili napredni, ne mogu zamijeniti interakciju sa vlasnikom ili drugom osobom, a hranjenje je bitan dio odnosa mačke i njenog vlasnika. Biste li zamijenili svoju ruku robotiziranom gladilicom ili šetnju sa psom robotom-šetačem pasa? Također, mačke postaju vrlo nemirne u slučaju duže izolacije i potreban im je društvo barem jednom dnevno.

Konkretni razlozi za primjenu naravno uvijek postoje kao što smo i mi naučili nakon što smo odlučili strogo ograničiti unos hrane našim mačkama čija je težina premašila idealnu, da se tako izrazimo. Posljedica novog režima prehrane je bila nevjerica popraćena sve sofisticiranijim i ne pretjerano diskretnim metodama buđenja vlasnika usred noći ne bi li nam skrenuli pažnju da su mješine prazne.

Nakon određenog broja noći neurednog spavanja (“Jao, što nam je ovo trebalo!“, “Daj im ti, tvoj je red!“), sinulo mi je: možda je spas neko rješenje koje će im u određeno doba noći servirati obrok.

Logično odredište za potragu za rješenjem je bila Amazon trgovina gdje ćete pronaći zaista velik izbor automatskih hranilica. Tražili smo nešto jednostavno i pouzdano, tako da su razni uređaji sa kompliciranim programiranjem kojih se ne bi postidjeli ni nekadašnji videorekorderi odmah eliminirani. Drugo bitno svojstvo je bila robusnost, jer uređaj je morao izdržati napade frustriranih “korisnika” koji žele doći do sadržaja, a čitanjem komentara kupaca na Amazonu lako je zaključiti kako velik dio njih nije dorastao ovom zadatku.

U konačnici smo se odlučili za Cat Mate C20 koji je zadovoljavao postavljene zahtjeve, i nakon tjedan dana hranilica je stigla na našu adresu. Postoji i manji model C10, ali mi smo odabrali veći model jer imamo dvije mačke. Model C20 doslovno izgleda kao dva spojena C10 modela.

Cat Mate C20

Model C20 sastoji se od dvije zasebne zdjelice sa poklopcima

Cat Mate C20

Zdjelice su izdašne veličine, pogodne i za manje pse

Posuda se sastoji od dvije odvojene zdjelice sa zasebnim satnim mehanizmima. Princip rada je vrlo jednostavan. Sa donje strane posude nalazi se satni mehanizam kojeg pogoni jedna AA baterija. Ako je vjerovati proizvođaču, baterija bio trebala trajati oko godinu dana. S gornje strane nalaze se dva brojčanika koje namjestimo na određenu vrijednost (od 0 do 48 sati), i nakon što postavljeno vrijeme istekne poklopac zdjelice će otvoriti opruga i sadržaj će postati dostupan.

Cat Mate C20

Timer se može podešavati do 48 sati. Precizno podešavanje u minutu nije moguće ali nije ni neophodno. Poklopac je otvara i zatvara kada je utor poravnat sa oznakom na poklopcu

Timeri su nezavisni što u našem slučaju nije idealno jer smo  željeli da se obje zdjelice otvore istovremeno što nije izvedivo zbog nemogućnosti finog podešavanja timera. S druge strane ako imate jednu mačku, na ovaj način možete podesiti serviranje hrane u dva različita vremena unutar 48 sati.

Cat Mate C20

Satni mehanizam pogoni jedna AA baterija koja traje do godinu dana. Zanimljivost je natpis “Manufactured in UK”

Posuda se doima dovoljno čvrsta iako materijal od kojih su izrađeni poklopci i zdjelice ne ulijeva puno povjerenja. Dobra je vijest da proizvođač nudi zamjenske djelove poput zdjelice, poklopca ili satnog mehanizma u slučaju oštećenja. Ispod zdjelica nalazi mali kanister sa tekućinom koju je potrebno zamrznuti u zamrzivaču i koja potom održava nisku temperaturu sadržaja zdjelica. Ovo je neophodno u slučaju da namjeravate koristiti mokru hranu koja se lako kvari na sobnoj temperaturi, ali mi ćemo koristiti isključivo suhu hranu pa nam ova mogućnost neće biti potrebna iako je svakako dobrodošla!

Zdjelice je moguće izvaditi zbog lakšeg korištenja i pranja.

Cat Mate C20

Ispod zdjelica nalazi se “ice pack” koji ako je potrebno može održavati nisku temperaturu sadržaja

Proizvođač je predvidio i mogućnost pričvršćivanja posude za podlogu, što vam svakako savjetujemo da učinite. U suprotnom mačka će vrlo vjerojatno pokušati prevrnuti zdjelicu i pritom će baterija ispasti iz satnog mehanizma budući da nije osigurana poklopcem. Mi smo kao podlogu iskoristili PVC dasku za rezanje. Nakon prišvršćivanja posudu je moguće brzo i jednostavno odvojiti od podloge ako pratite priložene upute za montažu.

Cat Mate C20

Kućište ime već predviđeno rješenje za pričvršćivanje na fiksnu ili težu podlogu

I konačno, kako se posuda pokazala u praksi?

Upute savjetuju da mački najprije nekoliko dana poslužujete hranu u otvorenoj Cat Mate zdjelici kako bi se životinja naučila na nju. Mi smo preskočili taj dio jer smo bili sigurni da će proždrljivost nadvladati strah od nove zdjelice. :) Satni mehanizam smo namjestili da otvara poklopac oko 3 sata ujutro i isti nije zakazao.

Posuda nažalost ima ozbiljnu konstrukcijsku manu koju je spomenuo neko od postojećih kupaca u Amazon komentarima i koju smo imali prilike iskusiti protekle noći. Budući da je rub zdjelice dostupan dok je poklopac zatvoren i ista ima nakošene stranice, uporna mačka može nasilnim povlačenjem ruba djelomično izvući zdjelicu koja će se zaglaviti između poklopca i kućišta. Što se točno dogodi najbolje će ilustrirati donja scena koja me dočekala nakon što sam se ustao provjeriti buku koja je dopirala is prostorije gdje se posuda nalazila:

Cat Mate C20

Ups!

Nezgodna posljedica je što se pritom zaglavio i satni mehanizam tako da se poklopac ne bi niti otvorio u predviđeno vrijeme. Nezgodno ako niste kod kuće! Prava šteta jer se sitnim izmjenama u dizajnu ovaj problem mogao jednostavno spriječiti. Za prvu ruku vjerojatno ćemo dodatno učvrstiti zdjelice za kućište da izbjegnemo slične incidente u budućnosti. Ovisno koliko je vaša mačka snalažljiva ili uporna, ovo vam može predstavljati problem ili ne.

Cat Mate C20 je ipak ispunio svoju funkciju (mi mirnije spavamo a mačke se ne debljaju) i uz manje prilagodbe ostaje u upotrebi do daljnjeg. Ako mislite da će pomoći i vama, možete ga naručiti na britanskom Amazonu po cijeni od 27 funti (~260 kuna po trenutnom tečaju) ili njegovog manjeg brata za 18 funti. Kod lokalnih prodavača ga nismo pronašli i raspoloživ je jedino veći model C50 drugačije konstrukcije.

(Nadamo se da je ovo je prva od niza recenzija koja ćemo objaviti. Ističemo da recenziramo samo proizvode koje smo osobno koristili! Javite nam ako vas neki proizvod posebno zanima i nastojat ćemo ga testirati za naše čitatelje.)

 

Autor: Riba

Mačkolog laik sa 30+ godina iskustva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *