5 lekcija o roditeljstvu koje možemo naučiti od mačaka

5 lekcija o roditeljstvu koje možemo naučiti od mačaka

Ukoliko imate vlastitu djecu, znate da je roditeljstvo težak posao koji traje 24 sata dnevno sedam dana u tjednu. Ako imate mačku, onda znate da se od ove četveronožne ljepotice može mnogo toga naučiti, a vjerovali ili ne, može se naučiti i nekoliko stvari o tome kako postati bolji roditelj.

Evo dakle što možete naučiti od mačaka kada se radi o roditeljstvu:

Strpljenje

Iako bi se na prvi pogled moglo učiniti kako mačke nisu pretjerano strpljiva bića, razmislite o tome još jednom.  Sjetite se tako da mogu satima hvatati muhu, čekati miša ili vas preklinjati da joj otvorite omiljeni obrok iz vrećice. U svom čekanju su mirne, staložene i veoma, veoma usredotočene. Priznajte, kada nam djeca dignu tlak doista bismo se trebali ponašati poput mačke koja vreba miša – mirno i usredotočeno.

Praštanje

Svatko ima neki ludi dan ili žutu minutu, a djeca češće nego odrasli (ili smo ih barem svjesniji). Kako bilo, praštanje je važan dio roditeljstva, a naše ljubimice itekako nas tome mogu podučiti. Sigurno ste nekad podviknuli na njih ili zamahnuli rukom prema njima(ne daj bože nečim većim i jačim!). Ipak, one će nam sve te sitne trenutke živčanosti i pucanja po šavovima oprostiti i opet nam se, meke i nježne, približiti i sklupčati u krilo da nas ugriju i da mi ugrijemo njih. Nije li to tako – majčinski?

Igra

Vežete tenisice, a mačka se zaleti i započinje igru. Ispadne vam čep boce, a ona se odmah tu nađe i počne natjeravati čep po cijeloj prostoriji. Kako starimo i brinemo se za tako mnogo stvari, zaboravljamo se igrati. Upravo su mačke tu da nas na to uvijek podsjećaju. Život nije igra, ali treba uzeti pauzu barem jednom u danu i pronaći vrijeme za igru, bez obzira koliko nam djeca imaju godina i bez obzira koliko mi imamo godina.

Opuštanje

Tko se opušta bolje od mačaka? Mačke su kraljice opuštanja, one mogu spavati satima.  Dakako, ne znači da je samo spavanje pravo opuštanje – postoji toliko sitnica uz koje se možemo opustiti, a znači punjenje baterija. Primjerice – zagrljaj i ćakulanje kada dijete dođe iz škole.

Don’t worry be happy

Mačke doista ne brinu mnogo, zar ne? Možda je ovo najbolja lekcija koju bismo svi mogli od njih naučiti, bili roditelji ili ne. One malo pojedu, pa malo prilegnu, pa malo hvataju muhe i tako redom. Ono suđe u sudoperu neće nestati ili propasti ako ga odmah ne operemo i umjesto toga se poigramo sa svojim djetetom ili čak i malo zadrijemamo s njim.

(foto: girlguyed cc)

Nevena
Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *