Trebate li mačku naučiti da koristi vaš toalet?

Trebate li mačku naučiti da koristi vaš toalet?

Podučavanje mačke da koristi toalet umjesto mačjeg pijeska relativno je nov fenomen koji je postao popularan nakon filma Meet the Parents u kojem lik kojeg glumi Robert De Niro ima mačka Jinxyja koji je naučen da koristi toalet za vršenje nužde. Danas nije neobično u trgovinama opreme za kućne ljubimce pronaći “set za treniranje mačke” koji bi vam trebao pomoći da naučite mačku da koristi toalet, kao i brojne savjete dostupne online i u raznim knjigama. Iako simpatično i naizgled praktično, postoji više razloga da vašu mačku ne naučite na to!

Korištenje toaleta namijenjenog ljudima je mački potpuno neprirodno. Mačke instiktivno zakopavaju svoj urin i izmet, a korištenje toaleta im potpuno onemogućuje taj instikt.

WC školjke su često klizave. Mačka se može okliznuti i upasti u školjku i ozlijediti se. U svakom slučaju će se dovoljno uplašiti da joj svi pokušaji korištenja istog postanu mrski. Za mačiće ovo može biti i životno opasno.

Očekuje se da mačke koje koriste toalet moraju skočiti na njega. Za mlade i zdrave mačke ovo nije problem, no za starije, ozlijeđene ili mačke koje boluju od artritisa ovo će biti teško i bolno. S obzirom da tolaeti za starije i nemoćne osobe redovito imaju pomagala, zašto očekujemo drugačije kada su mačke u pitanju?

Postoje zdravstveni problemi kod kojih je potrebno pratiti ima li krvi u urinu i kakva je konzistencija stolice. Ako mačka koristi vaš toalet ovo je bitno otežano ili nemoguće, pogotovo ako trebate pratiti količinu urina što je često slučaj.

Što ako morate mačku ostaviti u hotelu za mačke ili mora biti hospitalizirana? Ona će biti zbunjena jer će se nalaziti u kavezu sa posudom pijeska na koji nije navikla, a takav stres će usporiti oporavak već bolesne mačke.

Također, ako mačka koristi toalet poklopac daske uvijek mora biti podignut. Ovo se može činiti kao sitan detalj, ali može se dogoditi da netko nehotice spusti poklopac što će prisiliti mačku da se olakša na nekom manje prikladnom mjestu.

Obzirom na navedeno, nije neobično da mačke koje su vlasnici učili da koriste toalet namijenjen ljudima razviju probleme sa ponašanjem. Naša poruka je: pustite mačke da budu mačke, a vi se pobrinite za kvalitetnu kutiju za pijesak. To je jedna od malih obaveza koje ste prihvatili primajući mačku u svoj dom.

macke.hr
Autor: macke.hr

macke.hr su centralno mjesto za sve vlasnike mačaka ili one koji žele znati više. Novosti, informacije, pomoć i zanimljivosti - sve na jednom mjestu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *