Zanimljive folklorne priče o mačkama

Zanimljive folklorne priče o mačkama

Mačke su bića legendi. Ili legendarna bića. Točno je i jedno i drugo. Danas ih mnogi obožavaju, a kroz povijest su imale najrazličitije uloge i o njima su se raspredale razne priče.  Primjerice, u starom Egiptu su ih smatrali božanstvima, a u srednjem vijeku su demonizirane.

Priča o burmanskoj mački

Legenda kaže da je prva burmanska mačka bila vjerna pratiteljica redovnika po imenu Mun – Ha. Jedne je noći redovnik bio u transcedetalnom stanju te su došli neprijatelji i ubili ga. Mačka po imenu Sinh je stavila svoje šape kako bi ga utješila dok je umirao. Kao dar za svoju vjernost, krzno mačke postalo je zlatno poput kipa božice pred kojim je Mun – Ha meditirao, a oči su postale nebesko plave, jednako kao i na kipu. Krzno na nogama, repu i ušima mačke postalo je smeđe, a jastučići na šapama snježno bijeli.

Priča o manskoj mački

Manska mačka ili manx nema repa, a o tome postoji poznata keltska legenda koja kaže kako su majke mačke svojim tek rođenim mačićima odgrizale repove, a sve da bi ih spasile od irskih i vikinških neprijatelja koji su ih krali kako bi ih kasnije ubili i iskoristili repove kao amajlije za sreću.

Priča o maine coon mački

Maine coon danas je jedna od najvećih domaćih mačaka, veoma je inteligentna te ju se naziva još i nježnim divom. Legenda kaže da je nastala davno sjedinjavanjem rakuna i mačke, međutim znanstvenici kažu kako je to nemoguće. Ipak, ove dvije vrste su veoma slične.

Priča o sijamskoj mački

Jednom davno svi su Sijamci napustili svoje domove kako bi otišli u rat i obranili se od neprijatelja. Kod kuće su ostale samo dvije mačke koje su branile Budin zlatni pehar. To su bile ženka Chula i mužjak Tien. Chula se toliko  predala zadatku da nije micala oči s pehara, a kada je spavala ovila bi rep oko njega u slučaju da ga netko pokuša oteti. Tien nije bio tako vjeran i otišao je, a Chula je kasnije rodila mačiće koji su imali oči u križ i uvrnut rep jer je njihova majka tako vjerno čuvala pehar.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *