Peterbald

Peterbald

Peterbald je jedinstvena elegantna ruska pasmina prepoznatljiva po nedostatku krzna. Može biti sasvim bez dlake, može imati krzno toliko kratko da na dodir podsjeća na breskvu ili može imati krzno poput pliša tj. baršuna. Pojavljuju se i mačke s “normalnim” krznom, ali se one ne mogu natjecati na izložbama. Srednje je veličine i oblikom tijela nalikuje na orijentalne mačke. Za razliku od sfinksa nema istaknuti trbuščić.

Pasmina je ciljno uzgojena, a nastala je križanjem don sfinksa i orijentalne kratkodlake mačke 1993. godine. Mačići dobiveni iz tog legla registrirani su kao eksperimentalni te je jedan od njih, Nocturne Iz Murino, postao osnovom daljnjeg uzgoja. FIFe ovu vrstu priznaje 2011. godine.

Osobnost ovih mačaka je vrlo nježna, jako su privržene vlasnicima i pratit će ih svuda u stopu. Sjedit će kraj njih za vrijeme ručka, uvlačiti se u krevet prije spavanja, pratiti ih do vrata kad izlaze te tamo i čekati dok se ne vrate. Aktivne su, ali vole i sjediti u krilu te su vrlo pričljive.

Peterbaldi nisu hipoalergijske mačke, pogotovo zato što većina ljudi alergičnih na mačke reagiraju i na dlaku i na mačju slinu. No, činjenica da nemaju krzno i da se moraju redovito kupati može umanjiti intenzitet alergijskih reakcija.

Standard:

GLAVA je duguljasta u obliku klina, plosnatog čela i plosnatih visokih jagodica. Ako ima brkove, trebali bi biti kovrčavi ili djelovati izlomljeno. Brada je jaka i čini ravnu liniju prema vrhu nosa.

UŠI su vrlo velike, zašiljene, široke u bazi.

OČI su srednje veličine, gotovo bademaste. Ne smiju biti ni previše ulegnute niti izbočene, a boja ovisi o boji krzna.

TIJELO je srednje veličine, duguljasto i elegantno. Ramena i bokovi jednake širine. NOGE su dugačke i mišičave. Stražnje noge malo dulje od prednjih. Šape su ovalne, srednje veličine istaknutih prstiju.

REP je dug i jak, poput biča.

KRZNO je zapravo koža, tanka, s naborima oko njuške, između ušiju i na ramenima. Poželjna je potpuno gola koža, iako se mogu naći tri varijante: potpuno bez dlake; “krzno” poput breskvine kože; “krzno” poput baršuna. Te varijante također mogu biti pomiješane ili se s vremenom mijenjati.

Autor: macke.hr

macke.hr su centralno mjesto za sve vlasnike mačaka ili one koji žele znati više. Novosti, informacije, pomoć i zanimljivosti - sve na jednom mjestu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *