Mačkoljupci – oprez s eteričnim uljima

Mačkoljupci – oprez s eteričnim uljima

Korištenje posebnih biljnih ekstrakata, poznatih pod imenom eterična ulja postaje sve popularniji prirodan način borbe protiv zdravstvenih tegoba ljudi, ali i životinja.

Osim u svrhu liječenja eterična ulja se koriste i u aroma lampama za osvježenje prostorija, dodaju se u kupke za opuštanje i relaksaciju, neke domaćice ih dodaju u perilicu za ugodan miris rublja, a odlično su sredstvo i za borbu protiv komaraca.

U prošlosti se smatralo da su eterična ulja, kao prirodan proizvod, sigurna za sve životinje pa su i primjenjivana za ublažavanje raznih mačjih tegoba poput upale uha i dišnih puteva.

No, najnovija istraživanja su uzbunila većinu ljubitelja ovih umiljatih životinja jer su pokazala sasvim suprotno – većina eteričnih ulja može vrlo negativno, čak i kobno djelovati na mačku.

Prema tim istraživanjima, pojedina eterična ulja, ne samo da su vrlo štetna ako se na bilo koji način unose u mačji organizam (oralno ili apliciranjem na kožu), već ona za mačke mogu biti podjednako opasna čak i ako udišu njihov miris.

Budući da je kod mačaka osjet mirisa izrazito istančan, čak i vrlo kratko vrijeme inhalacije mirisa eteričnih ulja može ostaviti negativne posljedice na mačji organizam.

Dakle, pripazite, jer koban može biti svaki oblik njihovog korištenja u prostorijama gdje borave mačke.

Kako se objašnjava činjenica da su eterična ulja sigurna za ljude, pse i ostale životinje, ali ne i za mačke?

Većina eteričnih ulja su izrađena od terpena. Kod ljudi i većine ostalih životinja (pasa, konja itd.) ovi spojevi se eliminiraju iz organizma zahvaljujući jetrenom enzimu (glukuronil transferaza) koji kod mačaka nije prisutan.

Stoga će nemogućnost njihovog izbacivanja, odnosno njihovo taloženje u mačjem organizmu vrlo vjerojatno dovesti do oštećenja jetre, a u konačnici i do smrti.

Sljedeća eterična ulja su izuzetno toksična za mačke pa, ako ste mačkoljubac i svoj dom dijelite s ovim životinjama obavezno vodite računa o njihovoj upotrebi; ulje lavande, cimeta, limuna, naranče, mandarine, grejpa, čajevca, majčine dušice, breze, smreke, jele, bora, klinčića, origana.

Ulja koja su sigurna za mačke su; ulje ružmarina, cedrovine, metvice.

I na kraju važna napomena za korištenje eteričnog ulja na životinjama;

  • eterično ulje obavezno mora biti vrlo razrijeđeno u omjeru 1 kap/10 ml vode
  • ne upotrebljavajte eterično ulje duži vremenski period
  • eterično ulje nikada ne smije doći u direktan dodir s kožom ili dlakom životinje
  • obavezno spriječite boravak mačke u prostoriji u kojoj se raspršuje eterično ulje
  • uvijek koristite isključivo ulja s certifikatom koja su testirana i čija je zdravstvena ispravnost dokazana
Autor: macke.hr

macke.hr su centralno mjesto za sve vlasnike mačaka ili one koji žele znati više. Novosti, informacije, pomoć i zanimljivosti - sve na jednom mjestu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *