Smiju li mačke jesti sladoled?

Smiju li mačke jesti sladoled?

Već znamo da internet obožava mačke, a svako malo pojavljuje se trend video uradaka u kojima mačke svaka na svoj specifičan način reagira na nešto. Nakon mačaka koje se prepadaju krastavaca te mačaka koje su glasale protiv Brexita, na red su došle mačke koje jedu sladoled.

Tako je, trenutno su na internetu hit video uratci s mačkama koje jedu sladoled. No, fora nije samo u tome da mačke jedu sladoled već je fora u reakciji koju mačka dobije nakon što malo dulje jede sladoled. Naime, tada dođe do reakcije poznate pod nazivom “brain freeze” ili smrzavanje mozga. Tada mačka otvori usta i neko vrijeme tako stoji.

Želite li se i sami uvjeriti o čemu se radi, evo jedne kompilacije video uradaka s mačkama koje jedu sladoled:

Iako veterinari i ostali poznavatelji mačaka upozoravaju da, iako se radi o simpatičnoj reakciji, u njoj zapravo nema ništa simpatično i štetno je za mačku. Vjerojatno se i vama nekad dogodilo da ste nakon konzumacije nečeg izrazito hladnog imali taj neugodan osjećaj kao da vam odumru usta, jezik i grlo. E, upravo se to događa mački kada pojede veoma hladan sladoled.

Dakle, radi se o poprilično neugodnom osjećaju koji nije dobar ni kada se ponovi tek povremeno, a kamoli kada se događa često. Osim što je fizički neugodan, jedenje sladoleda također se ne preporučuje ni s nutritivne strane. Naime, sladoled je obično pun šećera koji nije dobar za mačke, a jednako kao i ljudi, neke mačke mogu patiti od netolerancije na laktozu. Zapravo, netolerancija na laktozu sve je češća kod mačaka, a manifestirat će se preko naoteklog i bolnog trbuha i proljeva. Osim toga, neke vrste sladoleda, primjerice sladoled od čokolade, sadrži kofein i druge tvari koje na čovjeka djeluju tako da ga čine budnijim. S druge strane, za mačke i najmanja količina ovih tvari može biti otrovna.

Dakle, koliko god konzumacija sladoleda izaziva simpatične reakcije kod mačaka, ipak je bolje izbjegavati svoje ljubimice hraniti ovom namirnicom.

Riba
Autor: Riba

Mačkolog laik sa 30+ godina iskustva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *