Mačja opsesija zvana laser

Mačja opsesija zvana laser

Jedna od omiljenih mačjih zanimacija svakako je laser. Takva vrsta razonode potpuno zaokupljuje mačju pažnju, no postavlja se pitanje jesu li laserski pokazivači dobri za naše ljubimce? Jurnjava mačaka za laserom postala je hit na internetu i brojni vlasnici objavljuju svoje video uratke kako bi pokazali luckastu igru svojih četveronožnih sustanara.

Prva stvar o kojoj razmišljamo kad promatramo naše mačke koje uživaju loveći crvenu točku je motiv zbog kojeg to čine. Što je to toliko hipnotizirajuće u hvatanju laserske točke?

Odgovor se krije u crvenom svjetlu i brzinu kretanja lasera koje mačke slijepo prate, no u njihovim očima trag na zidu ili parketu je živo biće koje postaje plijen. Praćenje laserskog pokazivača zapravo je lov u kojem one pokazuju svoj grabežljivi nagon, no mogu li takve igračke oštetiti vid ili izazvati neku nelagodu?

Kad mačka započne svoju igru s laserom potrebno je obratiti pozornost na nekoliko važnih stvari kako bi se izbjegle moguće opasnosti. Lasersko svjetlo može izazvati oštećenje očiju zato je obavezno izbjegavanje izravnog usmjeravanja lasera u oči mačaka. Iako većina proizvođača laserskih igračaka koristi manje od pet milivata (mw) snage, čak i slabi laser može biti štetan za zdravlje mačjeg vida.

Druga opasnost je frustriranost i anksioznost koja je rezultat nemogućnosti hvatanja lasera. Igračke poput lasera pokreću instinkt mačke i njihovu želju za hvatanjem, a neispunjena zadaća bi ih mogla silno frustrirati. Da bi se negativni osjećaji i situacije vezane uz laser izbjegle, treba ga optimalno kombinirati s ostalim igračkama i ne zadržavati se predugo u igri s laserskim pokazivačima. Ako je laser važna karika mačje zabave i njezine svakodnevice, utrku za njim završite usmjeravajući ga prema nečemu što mogu uhvatiti. Neka to bude nešto što im je dohvatljivo, poput njihove igračke ili kolačića. Tako ćete igru zaključiti pobjedom i zadovoljstvom vaše mačke.

Autor: Dolores

Novinarka, fotografkinja i velika ljubiteljica životinja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *