Neodoljivi žigovi s mačkama

Neodoljivi žigovi s mačkama

Ako možda niste znali, Japanci se rijetko ručno potpisuju na dokumente. Umjesto toga, oni imaju personalizirane žigove. Radi se o malenim žigovima koji služe umjesto potpisa, a logo na žigu može biti bilo koji kakav uopće možete zamisliti. No, budući smo stranica o mačkama, možda već pogađate o čemu se radi – Japancima su među najomiljenijim žigovima oni s mačkama!

Da dodatno pojasnimo – uz određeni logo nalazi se i vaše ime ispisano japanskim pismom. Omiljena su kraća imena jer ih je lakše ispisati na jednom žigu zajedno s logom kojeg izaberete. Ono što je posebno zanimljivo jest činjenica da Japanci ovakve žigove koriste umjesto klasičnog potpisa čak i na veoma važnim dokumentima, kao što su životno osiguranje ili hipoteka.

Žigovi s mačkama zovu se ‘Nekozukan’. Zapravo postoje dvije vrste ovakvih žigova. Jedna je vrsta obična i može se koristiti za potpisivanje dokumenata koji nisu toliko važni. No, za one koji su važni, a koje smo već gore spomenuli, koriste se posebni crni žigovi nazvani ‘kuro – suigyu’ što u prijevodu znači ‘crni vodeni bivol’. Ovako se zove jer je ta vrsta tinte proizvedena od rogova ove životinje. Primjera radi, jedan od dokumenata koji se mogu potpisivati običnim žigom jest dostavnica za neki paket ili preporučeno pismo.

Japanski žigovi s mačkama

Što se tiče loga, izbor je doista velik, od obične mačje šapice pa sve do ilustracije mačke koja spava ili kojoj na njuškicu slijeće leptir. Ovisno od toga koji logo izaberete, ovisi i hoćete li moći dobiti samo obični žig za obične potpise ili i onaj izrađen iz roga vodenog bivola za važne dokumente.

Cijena običnog žiga je 12.70 dolara, a onoga izrađenog iz roga vodenog bivola 25.40 dolara. Postoji i mogućnost slanja u države izvan Japana pa ako vam se sviđa ideja i imate malo živaca pretraživati japansku web stranicu, kliknite na: http://global.rakuten.com/en/.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *