Otisak mačje šape na 2.000 godina starom crijepu!

Otisak mačje šape na 2.000 godina starom crijepu!

Iako se podaci istraživanja o tome kad su zapravo mačke pripitomljene (ili, bolje rečeno, kad su se one same pripitomile čovjeku) razlikuju, ipak je u svim pričama sasvim izvjesno da su mačke uz čovjeka već nekoliko tisuća godina. Tome u prilog ide i sljedeći nalaz star čak 2.000 godina.

U jednom britanskom muzeju čuva se crijep s krova izrađen u doba Starog Rima, dakle star je oko 2.000 godina. Međutim, tek je sada, nakon desetljeća čuvanja i brige oko izloška, ustanovljeno da su na crijepu otisci mačje šapice. Čini se, kažu u muzeju, da je prije bilo bitno samo kopati i pronaći ostatke građevina te ih strpati u muzeje kao galerijske izloške, bez da se prije dobro pregledaju i prouče.

Crijep je pronađen u iskopinama u Gloucesteru 1969. godine i cijelo je vrijeme stajao kao izložak u Gradskom muzeju Gloucestera. Sada, kada su ga konačno pregledali, kažu kako je izvjesno da je mačka prešla preko tek izrađenog crijepa u nekoj ‘tvornici’ crijepova negdje oko 100. godine nove ere. Unatoč tome, crijep su osušili i postavili na krov. Inače, stari su Rimljani takve crjepove nazivali – tegula.

Vjeruje se kako se radilo o pitomoj domaćoj mački ili čak o mački nekog rimskog vojnika koji se zatekao na tadašnjem gradilištu.

Izložak je sada posebno označen i jedini je primjerak s tako starim otiskom mačje šapice u cijelom muzeju.

Vjerujem da je još mnogo ovakvih i sličnih otisaka po crijepovima koji potječu iz doba Starog Rima, ne samo u Velikoj Britaniji već i u Italiji i u svim drugim dijelovima Europe gdje su stari Rimljani vladali. Izgleda da su stari Rimljani, a posebno oni koji su živjeli na području Velike Britanije, imali poseban odnos i veliku ljubav prema domaćim mačkama‘, zaključio je kustos Gradskog muzeja u Gloucesteru.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *