Iznenađenje – mačke imaju mnogo okusnih receptora za gorku hranu

Iznenađenje – mačke imaju mnogo okusnih receptora za gorku hranu

Znanstvenici iz Philadelphije iznenadili su se otkrićem do kojeg su došli istražujući mačje okusne pupoljke. Naime, saznali su da mačke imaju barem sedam aktivnih od ukupno 12 okusnih receptora za gorku hranu u ustima, što ih je potpuno iznenadilo. Zašto? Zato što se pokazalo da takvu vrstu receptora za gorku hranu najviše imaju – biljojedi, a znamo da su mačke najčešće pravi mesojedi. Tko bi rekao? Mačke su doista životinje koje nas neprestano iznenađuju!

Receptori za gorku hranu važni su kako bi životinjama signalizirali da je nešto što jedu za njih otrovno. Pokazalo se da ih upravo ovi receptori štite od različitih toksina koje bi inače unijeli u organizam u obliku najrazličitijih bakterija koje mogu izazvati različite poremećaje, a najviše napadaju na respiratorni sistem organizma.

Znanstvenici smatraju da su ovakvi receptori evoluirali kod životinja u tolikoj mjeri upravo zato da bi im pomogli otkriti koja je hrana za njih štetna, a koja je hranjiva. Također, danas bi ova saznanja mogla koristiti i kod proizvodnje hrane za mačke jer se sada točnije zna što im odgovara, a što ne.

Mačke ne prepoznaju slatko

S druge strane, otkrilo se da mačke nemaju mnogo receptora za slatku hranu i stoga ne osjećaju kada je neka hrana slatka. Slatka hrana obično je životinjama znak da u njoj ima dovoljno energije. Znanstvenici smatraju da su mačke izgubile ovakve receptore zbog prehrane koja je najviše bazirana na mesu pa nisu imale potrebe detektirati slatkoću u hranu jer meso i ovako i onako daje dovoljno energije ovim životinjama. Posebno je zanimljivo da su istraživanja na nekim drugim životinjama mesojedima, kao što su primjerice hijene također potvrdila da ni te životinje nemaju receptore za slatki okus.

Znanstvenici su zapravo iznenađeni da su kod mačaka pronašli toliko receptora za gorko jer, kao što smo već naveli, takvi su receptori obično razvijeni kod biljojeda, dakle za detekciju toksina iz biljne hrane. No, očito služe i za detekciju toksina iz prehrane bogate mesom, a znanstvenici vjeruju da se radi o toksinima prisutnima u kostima i koži nekih vodozemaca i gmazova.

Zanimljivo je da je broj receptora za gorko različit s obzirom na životinjske vrste i njihov način prehrane. Dok ih kod mačaka u prosjeku ima 12 (a oko 7 je aktivnih), psi ih imaju 15, velike pande 16, tvorovi 14 te polarni medvjedi 13.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *