Najčešći zdravstveni problemi kod starijih mačaka

Najčešći zdravstveni problemi kod starijih mačaka

Mačke koje čitav život provode u zatvorenom prostoru mogu doživjeti i dvadeset godina, ako ne i dulje. S druge strane, mačke koje izlaze van najčešće dožive četiri ili pet godina života. Kako stare, tako im se javljaju razni zdravstveni problemi. Evo koji su najčešći zdravstveni problemi koji pogađaju starije mačke.

Kronična bolest bubrega

Ako starija mačka mnogo urinira te pije puno vode, to bi mogao biti znak da ima velikih problema s bubrezima. Bolest bubrega povezana je s urinarnim traktom te poremećajima vezanim sa tim dijelom tijela. U biti nema neke posebne pomoći kod ovog stanja, ali se može davati hrana siromašnija proteinima i fosforom koja manje opterećuje bubrege. Mačke dosta dobro skrivaju ove simptome pa ih stoga treba pažljivo promatrati.  Ako se bolesti bubrega rano otkriju, lakše ih je liječiti nego kad su uznapredovali.

Bolesti zuba

Problemi sa zubima nisu samo to jer mogu dovesti do mnogo ozbiljnijih stvari kao što su bolesti bubrega te srca. Stoga je veoma važno redovito čistiti mačje zube i pregledavati ih kako dentalni problemi ne bi prerasli u nešto sasvim drugačije. Zubi se trebaju redovito četkati, mada je za većinu mačaka to prava tortura. Dobro im je davati veće komade suhe hrane kako bi se naslage sa zuba same skinule.

Artritis

Iako se često misli da je ovo bolest koja više pogađa pse, zapravo je istina da pogađa i mačke. Ako vaša starija mačka stalno spava, velika je vjerojatnost da ima artritis. Neki lijekovi koji se daju psima nisu kod mačaka učinkoviti jer slabije prerađuju neke supstance, ali ipak sve je više lijekova koji im odgovaraju i smanjuju bol.

Pretilost

Jedna studija iz Sjedinjenih Država kaže kako je čak 55 posto mačaka pretilo. Ovo je doista zabrinjavajući podatak, jednako kao i kad je riječ o pretilosti kod ljudi. Najveća odgovornost je na vlasnicima koji previše hrane svoje ljubimice stoga je ovo nešto oko čega svaki vlasnik treba razmisliti i nešto učiniti zbog zdravlja svoje mačke.

Niska razina energije

Starije mačke manje su aktivne, no usprkos tome ne treba im dozvoliti da po cijele dane spavaju na prozorskoj dasci. Potaknite svoju mačku na akciju raznim igračkama i pozivima na igru.

Nevena
Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *