Najbolji načini za uklanjanje mačjeg urina

Najbolji načini za uklanjanje mačjeg urina

Ups, dogodi se i to. Ili ste u kuću doveli malo mače koje je zbunjeno, ne zna gdje mu je pijesak i jednostavno ga je promašilo, ili je vaša starija mačka nekako promijenila ponašanje te joj se omakne da se popiški tamo gdje ne bi trebala.

Znamo da majčji urin ima doista neugodan miris i potrebno ga je čim prije očistiti kako se taj neugodan miris ne bi uvukao u prostor i ostao danima, ako ne i dulje.

No, prvo trebamo razumjeti mačje uriniranje. Za ljude je to intiman čin kojeg (doduše, većina, ali ne baš svi!) vole obavljati skriveno od očiju javnosti. Međutim, za mačke je uriniranje nešto sasvim drugačije. Urin je za mačke poput vrste mobitela kojeg ljudi koriste – služi im da komuniciraju s drugim pripadnicima iste vrste, da privuku prijatelje, a otjeraju neprijatelje! Poruke koje urinom odašilju idu otprilike ovako: “Dođi i druži se sa mnom!” ili “Odlazi, ovo je moj teritorij!”

A za nas ljude samo je jedna jedna poruka koju dobijemo kad osjetimo mačji urin – treba ga očistiti i to čim prije!

Mačji je urin prepun feromona i raznoraznih kemijskih spojeva koje druge mačke uopće nemaju problema detektirati.

Kada idemo brže bolje očistiti mačji urin trebamo se sjetiti nekoliko stvari. Primjerice, trebamo izbjegavati sva sredstva koja u sebi već imaju amonijak. Mačji urin neodoljivo podsjeća na amonijak i ako ga dodatno zalijemo nekim sredstvom u kojem ima amonijaka, miris će se još bolje uvući u očišćenu površinu. Osim toga, jako će nervirati vašu mačku koja će ga pokušati maskirati svojim urinom pa bi se mogla popiškiti – opet na isto mjesto.

Najvažnije je pronaći dobro sredstvo koje će učiniti da miris urina nestane. S ostalim sredstvima bez amonijaka možete ekperimentirati, ali postoji sredstvo koje je jefitno, a veoma učinkovito – to je obična soda bikarbona! Ona je odlična za uklanjanje mirisa svake vrste. Stoga posipajte malo sode na mjesto gdje se mica maca uneredila (prvenstveno govorimo o tepisima, kaučima i sličnim mjestima), potom dobro iščetkajte i isperite, a nakon toga još posipajte sodom i ostavite da odstoji neko vrijeme prije nego sve zajedno ne usisate. I znajte – usisavanje je veoma bitno koje god sredstvo koristili!

Ako se radi o predmetima koji se lako peru u perilici, čim ste primijetili što je mačka napravila, stavite ih na pranje jer tako ćete se efikasnije riješititi neugodnog mirisa.

Ako ne možete odrediti točno mjesto na koje se mačka uneredila, postoji trik: nabavite izvor UV (ultraljubičastog svjetla), jer mačji urin svijetli pod UV svjetlom!

Većina mačaka surađuje što se tiče uriniranja i rijetko će urinirati tamo gdje ne trebaju. Mačići to naprave iz straha, neukosti ili zbunjenosti pa ih je potrebno ohrabriti i naučiti na pijesak. Ako je starija mačka počela urinirati po mjestima gdje ne bi trebala, to može biti znak neke bolesti ili stresa.

Nevena
Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *