Egipatski Mau

Egipatski Mau

Egipatski Mau potječe direktno od afričke divlje mačke Felis Lybica Ocreata, poznate pod imenom Falb, a koja je bila prva pripitomljena mačka na tom području. Ovu tvrdnju dokazao je T.C.S. Morrison-Scott usporedbom genetskih informacija dobro očuvanih mumija mačaka pronađenih u egipatskim grobnicama iz doba 600. – 200. godine prije Krista i današnje Mau mačke.

Novija povijest ove pasmine veže se za anegdotu o bjeloruskoj princezi Nataliji Troubetzkoy, koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata zahvaljujući dobrom poznanstvu s članovima rimske diplomacije uspjela u Italiju uvesti nekoliko primjeraka te vrste. Ona se 1956. godine preselila u SAD gdje su rođeni i prvi potomci tih mačića te je registrirala uzgajivačnicu ove vrste. Do 1981. godine ovu su vrstu priznali svi američki felinološki savezi, a FIFe ju priznaje tek 1992. godine. U Europi se ova pasmina ponovno pojavila 1988. godine zahvaljujući uzgajivačima iz Švicarske, Nizozemske i Italije no i danas je uzgoj čiste pasmine težak jer je genetski pool ove vrste malen u Europi.

Egiptaski mau je srednje veličine i vrlo mišičav. Noge su mu srednje duljine s malim šapama ovalnog oblika. Prednje noge su nešto kraće nego zadnje koje odlično naglašavaju proporcije tijela. Rep je srednje duljine i zaobljen na vrhu. Glava je trokutastog oblika lagano zaobljenih kontura. Uši su velike, zaobljene na vrhu i visoko plasirane. Nos je dulji, profil lagano konveksan. Brada nije jako izražena. Oči bi trebale biti zelene boje.

Dlaka je svilenkasta i leži uz tijelo. Kao i kod abesinske mačke svaka dlaka ima tipične tamne prstenove, tzv. ticking.

Mačka je vrlo temperamentna, inteligentna, rado se igra i stalno je u pokretu. Voli društvo, kako mačje tako i ljudsko. Preporučuje se držanje dviju mačaka, s tim da druga ne mora biti iste rase.

Standard:

GLAVA je blago zaobljena, srednje dugačak klin, bez ravnih obrisa, profil nježnih obrisa s blagim uzdignućem između kraja nosa i čela, obrazi nisu puni, nos je u cijeloj duljini jednako širok.
UŠI su srednje veličine do velike, široke na bazi, umjereno šiljate. Unutrašnja strana ušiju je nježno ružičaste boje i gotovo prozirna. Dlaka na ušima je kratka i pripijena. Uši mogu imati i čuperke.
OČI su velike, bademaste, blago ukošene u smjeru ušiju. Boja očiju je zelena.
TIJELO je srednje duljine, skladno i mišičavo. Vrat je mišičav i ima oblik luka.
NOGE su u ravnoteži s tijelom. Zadnje noge su nešto dulje tako da se linija leđa lagano uzdiže prema repu što ostavlja dojam da mačka stoji na vrhovima prstiju. Šape su uske, nježne i blago ovalne.
REP je srednje duljine, širok na bazi i sužava se prema vrhu.
KRZNO je kratko ali dovoljno dugo da se vide dvije do tri pruge tickinga i blistavo je.

Photo by lyvegyde

Autor: macke.hr

macke.hr su centralno mjesto za sve vlasnike mačaka ili one koji žele znati više. Novosti, informacije, pomoć i zanimljivosti - sve na jednom mjestu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *