Towser – najveći lovac miševa na svijetu

Towser – najveći lovac miševa na svijetu

Priča o mačkama i miševima napisano je vjerojatno bezbroj. Od starog Egipta do danas, mačke su bili lovci na mišje glave i tako olakšavali život ljudima, a svoje mjesto pod suncem našla je i maca Towser.  Towser je živjela u škotskoj Glenturret destileriji viskija i postala poznata i izvan svoje domovine po svojoj brzini i spretnosti. U gotovo 24 godine suživota s radnicima destilerije, odgovorno tvrde da je ženka ulovila 28,899 miševa! Do broja nisu došli brojeći jednog po jednog miša, nego statistički, promatrajući mačku kroz određeni period i brojeći ulov u tom vremenu.

Towser je u svoje vrijeme bila pravi idol. Zbog svojih osobina postala je poznata, pristizala su joj pisma obožavatelja, pojavljivala se i u televizijskim emisijama, a popularna je bila i kod posjetitelja destilerije koji su redovno tražili fotografiranja s njom.

Towser je umrla 1987., a počast su joj odali brončanom statuom ispred destilerije ispod koje stoji:

Towser

21 April 1963 – 20 March 1987

Towser, the famous cat who lived in the still house,
Glenturret Distillery, for almost 24 years.
She caught 28,899 mice in her lifetime.
World mousing champion, Guinness Book of Records.

Nakon nje, nova mačka je preuzela njezino mjesto. Međutim, Amber, kako su je nazvali, nije ulovila niti jednog miša. Kad je i ona umrla 2004., pokrenuta je velika potraga diljem zemlje za novim čuvarem destilerije, pa je na to mjesto izabrana i postavljena Brooke. Brooke je, međutim, više voljela pozirati i sunčati se nego loviti miševe, za što više i nema toliko potrebe s obzirom da su se tehnike skladištenja ječma za proizvodnju viskija znatno napredovale.

Zanimljiva su nagađanja radnika tvornice oko toga kako je ulov tolikog broja miševa pošao za šapom Towser, a jedna od teorija je da su joj svaku večer u mlijeko ulili malo proizvoda destilerije, pa je maca znala za što se bori.

Kako god, Towser je i dan danas ostala je mačka s najvećim životnim ulovom, a za to je i uvrštena u Guinnessovu knjigu rekorda. Na današnjoj je čuvarici destilerije, mački Barley (u prijevodu – ječam), da rekord pokuša srušiti.

(Foto: Flickr/Edna Barney)

Autor: Marina

Zaljubljena u življenje, jelo, pilo, mačke, fotke, maloplacje, vrt s motikom ili bez.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *