Pet najčešćih simptoma bolesti kod mačaka

Pet najčešćih simptoma bolesti kod mačaka

Jednako kao i ljudi, i mačke se nekada ne osjećaju dobro, a to pokazuju na različite načine. Ipak, postoje simptomi koji se najčešće javljaju kod mačje populacije. Treba li ih zanemariti i pustiti vremenu da ih riješi ili se pak obratiti veterinaru? Pročitajte i saznajte.

1. Mačka ne jede dobro ili uopće ne jede

Mačka koja je sasvim prestala jesti, obično se veoma razboli najkasnije u roku 72 sata, posebice ako je što prije ne odvedemo veterinaru. Stoga, ako primijetite da mačka ne jede, odnosno sasvim odbija hranu jedan cijeli dan, najbolje je čim prije posjetiti veterinara, a posebno brzo trebamo reagirati radi li se o mačetu jer su oni još osjetljiviji. Kada mačka ne jede, energiju uzima iz masnih stanica, a jetra će joj zakazati jer neće više moći prerađivati otrove. Jednako je i s vodom jer mačka koja ne pije tekućinu veoma brzo dehidrira, jednostavno je sklona tome.

2. Jede i/ili pije te urinira više nego inače

Ovo je problem u suprotnom smjeru od prethodnoga. Prevelik unos hrane kojeg prati i velik unos tekućine te često uriniranje obično su povezani s pojavom dijabetesa. Dijabetes se javlja kada tijelo ne može proizvesti dovoljno inzulina kako bi držalo normalne količine šećera u tijelu. Ako se stanje ne tretira, dijabetes može uvelike smanjiti životni vijek mačke.

3. Problemi u kutiji s pijeskom

Kada ode u pijesak, mačka mijauče, a također ste i vidjeli kako često liže svoje genitalije. Ovo je znak upale donjeg urinarnog trakta zbog kojeg mokraća izlazi otežano ili uopće ne izlazi, a pri pokušajima uriniranja javlja se jaka bol zbog nagomilanih toksina. Uzroci mogu biti različiti – zbog prevelikog unosa tekućine, raznih virusa i bakterija. Najbolje je mačku odvesti veterinaru koji će joj dati terapiju.

4. Nije ista kao prije

Ako je mačka mnogo mirnija, više se osamljuje te zavlači mnogo više nego prije, znak je za uzbunu. Ovakvo ponašanje ostalo joj je još iz prošlosti jer je morala skrivati svoju bolest kako je predatori ne bi pronašli. Ako se nekoliko dana čudno ponaša, najbolje je da je odvedete veterinaru. Kod veoma teških bolesti, mačke koje izlaze van često se negdje zavuku i ondje uginu pa je veoma bitno pravovremeno reagirati.

5. Kiše više nego inače

Normalno je da mačka kihne tu i tamo, međutim ako učestalo kiše, nešto nije kako treba. Točnije, i mačke se mogu prehladiti jednako kao ljudi, a simptomi prehlade uz učestalo kihanje su i vodenaste oči te iscjedak iz nosa i očiju. Za razliku od ljudi, sok od naranče ili topla juhica neće pomoći, ali postoje određeni lijekovi koje vam veterinar može dati da se mačka prije oporavi.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

There are 7 comments for this article
 1. Pavlin at 19:30

  Molim vas ako ima ovdje neki veterinar da ako može da mi objasni par stvari. Imam 2 mala muška mačka strara svega nekoliko mjeseci. Jedan je uvijek manje jeo i jače disao. Danas je nažalost uginuo… Ne znam ni šta ni kako… Samo sam ga našla jutros kako leži s otvorenim očima i imao je izmet u sebi i malo vani…

  • Nevena at 18:16

   Moja mačka neće da jede dajem joj sve ona neće jedva hoda kad macu uzmem sebi počne da mjauce jela je do neki dan od juce nije baš svoja

   • marija at 23:22

    pozdrav imam izbaceno mace non stop kise slabo jede i pije odvela bih je veterinaru ali mi je daleko evo suze mi idu dok pisen ovo iman nekakav grozan predosjecaj da ce uginut toliko mi je prirasla srcu …ima li mozda kakav savjet sta da se uradi
    ..

    • Gordana at 00:57

     Pokusajte za pocetak sa toplim cajem od kamilice,na spricu i dajte joj to nekoliko puta dnevno(dok ne odete veterinaru) .Nece joj naskoditi.Srecno!

 2. Mare at 22:02

  Pozdrav,
  imam macu koja je imala konjuktivitis,koja je uspjesno izljecena.Mađutim konjuktivitis je presao na drugu macu ali ta druga maca je malo drugacija od ove prve nisam joj mogla uopce stavljati kapi niti je uloviti da bih je odvela veterinaru…naime konjuktivitis(to crvenilo)je proslo medjutim nakon dan dva maca bi samo spavala nije zaigrana kao prije(kao da je prehladjena),ona pojede ali ne kako bi jela prije i smrsavila mi je…pa ako netko ima savjet kako joj pomoći.Hvala

 3. Sara at 11:49

  Moja mačke dobiva rane i moja obitelj i ja ne znamo jeli su to rane od tučnjave s drugim mačka ili gore.
  Trebala bi savjet što bi to moglo biti

  • Riba at 14:37

   Pozdrav Sara, bez pregleda mačke nemoguće je dati zaključak. Obratite pažnju ako se mačka pretjerano češe a i pomogla bi infomarcija o dijelu tijela gdje se rane pojavljuju. Mačka nije sterilizirana?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *