Zdrava mačka je sigurna mačka

Zdrava mačka je sigurna mačka

U ovom tekstu osvrnut ćemo se na neka pitanja i nedoumice vezana uz vaše zdravlje ako dijelite ili planirate dijeliti životni prostor sa mačkom. U prvom redu nastojati ćemo razbiti uvriježene mitove istovremeno ne umanjujući potencijalne rizike kako bi mogli donesti ispravne odluke koje su najbolje za vas i vašeg ljubimca.

Kada govorimo o rizicima po zdravlje ljudi vezano uz kućne ljubimce, najčešće je riječ o tzv. zoonozama ili zoonotičkim bolestima. To su bolesti koje se mogu prenesti sa životinje na čovjeka. Mi ćemo se usredotočiti na zoonoze karakteristične upravo mačkama.

Postoji li opasnost da “pokupite” bolest od mačke?

Sve činjenice upućuju da kućni ljubimci predstavljaju minimalni rizik, osobito mačke koje ne izlaze iz kuće i zato nisu izložene mogućim uzročnicima bolesti. Neke osobe su ipak u nešto rizičnijoj skupini:

 1. osobe sa oslabljenim imunološkim sustavom
 2. osobe zaražene AIDSom
 3. osobe na kemoterapiji
 4. osobe u starijoj dobi
 5. osobe se urođenim bolestima imunološkog sustava
 6. trudnice
 7. primatelji transplantiranih organa ili koštane srži

Možete li na neki način smanjiti rizik od zaraze? Naravno! U ostatku članka opisat ćemo razne načine na koje možete smanjiti rizik po vaše zdravlje pomoću nekoliko jednostavnih savjeta. U slučaju da smatrate da ste osoba sa povećanim rizikom, svakako se savjetujte sa vašim liječnikom.

Toksoplazmoza

Što je toksoplazmoza?

Toksoplazmoza je infestacija koju uzrokuje jednostanični parazit Toxoplasma gondii. Prenosiva je na većinu sisavaca, uključujući i ljude.

Zašto se mačke najčešće okrivljuju kao prenosioci toksoplazmoze?

Mačke su jedina životinjska vrsta koja sa izmetom izbacuje uzročnika u njegovom infektivnom stadiju. U slučaju drugih životinja zaraza se širi konzumiranjem njihovog mesa koje je nedovoljno termički obrađeno.

Kako se mačke zaraze toksoplazmom?

Mačke se zaraze konzumiranjem glodavaca, nedovoljno termički obrađenog mesa, preko izmeta drugih mačaka ili tlom koje je zaraženo uzročnikom. Mačka se lako može zaraziti ako joj je omogućeno da lovi sitne životinje ili je hranimo sirovim mesom. Gotovo 90% mačaka je za svojeg života bilo izloženo toksoplazmi.

Kako mogu znati je li moja mačka zaražena?

Većina zaraženih mačaka ne pokazuje nikakve simptome bolesti. Moguće su kratke epizode meke stolice, upale pluća ili neurološki problemi. Zdrave mačke mogu prenesti zarazu u razdoblju od prva dva tjedna nakon izlaganja uzročniku. Nakon toga, imunološki sustav vaše mačke spriječit će daljnje širenje.

Trebam li testirati svoju mačku na toksoplazmozu?

Ne. Iako postoje testovi koji mjere reakciju mačjih protutijela na toksoplazmu, testiranje je suvišno jer rezultati testa ionako ne mijenjaju preporuke koje trebate pratiti.

Kako da spriječim zarazu svoje mačke?

Kako bi smanjili šanse za zarazom, ne hranite svoju mačku sirovim ili nedovoljno kuhanim mesom, spriječite je da lovi druge životinje i držite je u zatvorenom prostoru vašeg stana ili kuće.

Trebam li se brinuti da ne dobijem toksoplazmozu od svoje mačke?

Čovjek će se rijetko zaraziti toksoplazmom od inficirane mačke. Puno češće se toksplazmoza prenosi konzumiranjem nedovoljno termički obrađenog mesa, neopranim voćem ili povrćem, prijenosom sa majke na nerođeno dijete ili slučajnim unosom tla u organizam. Istraživanje provedeno u Sjedinjenim Američkim državama pokazalo je da je ovisno o mjestu prebivanja 15-50% populacije već izloženo toksoplazmi.

Što će se dogoditi ako se zarazim?

Malo je vjerojatno da će zdrav ljudski organizam patiti od bilo kakvih simptoma nakon izlaganja toksoplazmi. Ako pak nosite dijete i niste ranije bili izloženi toksoplazmi, infekcija može prouzročiti ozbiljne komplikacije poput  urođenih mana djeteta ili spontanog pobačaja. U slučaju da vam je imunološki sustav narušen kao posljedica HIV infekcije ili kemoterapije toksoplazmoza može biti i opasna po život, često prouzročujući probleme sa centralnim živčanim sustavom. Opet, većina komplikacija izazvanih toksoplazmozom kod takvih osoba prouzročena je već postojećom, a ne novom zarazom.

Trebam li se testirati na toksoplazmozu?

Postoji test kojim se utvrđuje je li netko već bio izložen toksoplazmi i koji se preporučuje svim osobama sa narušenim imunološkim sustavom. Savjetujte se sa svojim liječnikom ako smatrate da pripadate u tu skupinu.

U slučaju da imate oslabljen imunološki sustav: Ako su vaši rezultati testa pozitivni, vaš liječnik se može odlučiti na odgovarajuću terapiju. U slučaju da su rezultati negativni obavezno pratite preporuke u nastavku teksta.

Ako ste trudnica: Pozitivan rezultat testa znači da ste već razvili protutijela koja će zaštititi vas i vaš plod od nove infekcije. U slučaju da je rezultat negativan, morate biti posebno oprezni da se ne zarazite za vrijeme trudnoće zbog već navedenih razloga, i zato obavezno pratite smjernice za prevenciju navedene na kraju ovog članka.

Prevencija

 • Dobro termički obradite svo meso (tako da temperatura namirnice bude iznad 80°C.)
 • Uvijek dobro operite ruke i površine gdje pripremate hranu nakon kontakta sa sirovim mesom
 • Dobro operite povrće
 • Nosite rukavice za vrijeme radova u vrtu
 • Pobrinite se za zdravlje svoje mačke (ne puštajte je iz kuće i ne dopuštajte lov)
 • Budite posebno pažljivi pri čišćenju pijeska koji mačka koristi za nuždu

Bartoneloza (groznica mačjeg ogreba)

Bartoneloza je bakterijska infekcija koju izaziva bakterija Bartonella henselae i karakterizira je povišena temperatura, umor i natečene limfne žlijezde. Valja imati na umu da većina mačjih ogreba neće dovesti do bartoneloze.

Kako ovaj organizam utječe na mačku?

Mačke koje nose ovu bakteriju obično ne pokazuju znakove nikakve bolesti ili simptome. Novija su istraživanja utvrdila da mačke dobiju bartonelu od buha.

Kako se bartonela prenosi na čovjeka?

Bartonela sa mačka na čovjeka najčešće prelazi ogrebom ili rjeđe ugrizom. Ponekad prijenosnik može biti i buha. Mlađe mačke do 1 godine starosti su češći prijenosnici bartonele od odraslih mačaka.

Je li potrebno testirati mačku na bartonelu?

Iako testovi za prisustvo bartonele postoje, testiranje se obično ne smatra nužnim a interpretacije rezultata često nisu jednoznačne.

Je li bartoneloza izlječiva kod čovjeka?

Iznimno je važno za svakog pojedinca koji sumnja da pati od bartoneloze da posjeti svojeg liječnika jer se bolest lako izlječiva. Bartoneloza kod zdravih osoba je uglavnom benigna. U slučaju bilo kakvih nedoumica, svakako se savjetujte sa svojim liječnikom.

Na koji način možete spriječiti zarazu bartonelom?

 • Operite ruke nakon kontakta sa mačkom
 • Nemojte dopuštati da vas mačka grebe i grize
 • Izbjegavajte grubu igru sa mačkom
 • Podrezujte mački nokte. Ako mačka često grebe trebate utvrditi što je razlog tome ili možete koristiti silikonske navlake za kandže
 • Sve ogrebotine i ugrize operite čim prije sa sapunom i vodom
 • Ne dopuštajte mački da vam liže rane na tijelu
 • Izbjegavate kontakt sa mačićima (teško je, znamo)
 • Aktivno koristite sredstva za prevenciju protiv buha

Ako ste ogrebani ili ujedeni i rana vam ne zacijeljuje, imate povišenu temperaturu, neuobičajene ranice na koži ili se ne osjećate dobro iz nepoznatog razloga svakako spomenite vašem liječniku da ste pretrpili ogrebotinu ili ugriz.

Mikrosporoza

Mikrosporoza je zajednički naziv za grupu gljivičnih infekcija koje napadaju kožu velikog broja životinja, uključujući mačku i čovjeka.

Većina mačaka će izgubiti dlaku i imati osušenu kožu na mjestima gdje se razvila infekcija. Slični simptomi su zajednički brojnim drugim uzrocima, pa se savjetujte sa svojim veterinarom ako sumnjate na mikrosporozu. Nije neobično za neke čistokrvne pasmine da uopće ne razviju ikakve simptome.

Opasnost od zaraze je niska iako svatko, pa i potpuno zdrava osoba, može “pokupiti” mikrosporozu od zaražene životinje.

Mikrosporoza je izlječiva. Ako ste zabrinuti zbog moguće izloženosti mikrosporozi, savjetujte se sa svojim liječnikom. Nema pokazatelja da su osobe sa oslabljenim imunološkim sustavom sklonije zarazi od zdravih osoba.

Crijevni nametnici

Mačke mogu patiti i od više vrsta crijevnih nametnika koji se mogu prenesti na čovjeka u slučaju kontakta sa izmetom ili sa onečišćenim tlom. Crijevni nametnici su vrlo česti kod mladih mačaka i kod udomljavanja (i po potrebi, tj. u slučaju da mačka izlazi iz kuće) obavezno odnesite mačku kod veterinara na terapiju čišćenja od buha i crijevnih nametnika. Terapija je kratkotrajna i vrlo je jednostavna i efikasna.

Kako prepoznati simptome kod mačke?

Zaražena mačka će često, ali ne i uvijek patiti od meke stolice ili povraćanja. Preporučljivo je povremeno prekontrolirati stolicu na znakove nametnika.

Što učiniti u slučaju zaraze?

U slučaju zaraze crijevnim nametnicima obratite sa svojem liječniku koji će obaviti potrebne pretrage i propisati odgovarajuću terapiju.

Kako spriječiti crijevne zaraze kod mačke?

 • Hranite mačku izključivo kupovnom hranom
 • Ako morate mačku hraniti mesom ili jajima, dobro ih skuhajte
 • Ne puštajte mačku van kuće
 • Pročitajte savjete o rukovanju mačjim toaletom

 I za kraj…

Većina informacija je prenesena iz preporuka američkog centra za suzbijanje bolesti (CDC).

Nakon svega pročitanog, zapamtite najbitnije:

Dobrobit koju vam pruža briga o kućnim ljubimcima višestruko nadmašuje moguće rizike!!!

Smjernice za sigurno rukovanje mačjim pijeskom za osobe smanjenog imuniteta

 • Držite pijesak za mačku dalje od kuhinje i prostora gdje se objeduje
 • Ako je moguće zamolite drugog člana kućanstva da očisti pijesak. Ako to nije moguće, čistite ga barem jednom dnevno. Naime, toksoplazma parazitu treba najmanje 24 sata da postane zarazan
 • Koristite najlonsku podlogu za jednokratnu upotrebu i mijenjajte je pri svakoj izmjeni pijeska
 • Ne tresite stari pijesak! Možete udahnuti potencijlno zaraznu prašinu koja se pritom diže. Pokupite ga i pažljivo odložite u otpad.
 • Dezinficirajte najmanje jednom mjesečno posudu za pijesak tako da je napunite kipućom vodom i pustite da stoji pet minuta, što će ubiti toksoplazmu
 • Za dodatnu zaštitu nosite jednokratne rukavice i uvijek operite ruke nakon čišćenja pijeska
Riba
Autor: Riba

Mačkolog laik sa 30+ godina iskustva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *