Bengalska mačka

Bengalska mačka

Bengalska mačka hibridna je vrsta domaće mačke, koja je nastala križanjem s azijskom leopard mačkom Prionailurus bengalensis bengalensis. Izgledom podsjeća na divlje mačke s velikim pjegama, rozetama i svijetlim trbuhom te građom tijela sličnom azijskom leopard mačkom. Ime bengalske mačke izvedeno je od latinskog imena azijske leopard mačke, protivno pretpostavci da je izvedeno od bengalskog tigra.

Bengalska mačka nastala je 1965. godine kada je uzgajivačica Jean Mill iz Kalifornije parila ženku azijske leopard mačke (tada se još mogla legalno kupiti u Americi) s mužjakom domaće mačke. Iz tog legla preživio je samo jedan mačić, ženka Kin-Kin, koja je kasnije ponovno parena s domaćom mačkom i tako je nastala nova vrsta mačaka.

Bengalska mačka

Temperament ovih mačaka popravlja se tri generacije poslije prvog križanja domaće mačke s azijskom leopard mačkom, no poželjno je čekati barem četvrtu generaciju kako bi se osigurao nježan temperament domaće mačke i fizičke karakteristike divlje mačke. Sva legla ranijih generacija se zadržavaju za daljnji uzgoj ili za vlasnike spremne na malo nervoznije mačke. Bengalke su jako zaigrane, vole se igrati s vodom, skakati i prevrtati se. Imaju zanimljive glasove, jer osim uobičajenog režanja i zavijanja mogu i proizvoditi cvrkutave zvukove kojima redovito komuniciraju.

GLAVA oblika širokog klina, zaobljenog obrisa i dulja nego šira. Glava je nešto manja u odnosu na tijelo, nos velik, lagano širok, njuška puna i široka. Poželjni su istaknuti jastučići za brkove.
UŠI srednje veličine do malene, kratke, široko razmaknute, blago nagnute prema naprijed, zaobljeni vrhovi, vodoravno odlakavljene s otiskom palca na ušima.
OČI ovalne, bademaste, velike, ne previše istaknute, jako razmaknute i blago ukošene.
TIJELO dugo, snažno, veliko u odnosu na glavu, robusne građe, vrlo mišičavo pogotovo kod mužjaka.
NOGE srednje duljine, zadnje noge nešto veće od prednjih i vrlo mišičave. Šape velike i okrugle.
REP debeo, na vrhu se sužuje, vrh zaobljen i srednje dugačak.
KRZNO kratko do poludugo, gusto, sjajno, blistavo i mekano na dodir.

Autor: macke.hr

macke.hr su centralno mjesto za sve vlasnike mačaka ili one koji žele znati više. Novosti, informacije, pomoć i zanimljivosti - sve na jednom mjestu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *