Mit ili istina? Što zaista znate o mačkama?

Mit ili istina? Što zaista znate o mačkama?

Mačka je uz čovjeka stotinama godinama ili, da se bolje izrazimo, tisućama godina. Često mislimo da znamo sve o njima, međutim ono što se događa jest da često prenosimo mitove i legende o ovim životinjama, a i ne znamo jesu li oni istiniti ili su samo to – mitovi i legende.

Saznajmo što se to najčešće vjeruje o mačkama, a uopće ne mora biti istina.

Mačke se uvijek dočekaju na noge

Doista, mačke imaju odlične reflekse i često će se pri padu dočekati na noge. Međutim, mnogi vlasnici to olako shvaćaju pa misle da će mačka bez lomova ili fatalnih posljedica moći preživjeti i pad s višekatnice. Iako će se mačka uvijek okrenuti da se dočeka na noge, ne znači da joj neće ništa biti pa se tako često zabilježi da mačke pri padovima s velikih visina završe s ozbiljnim prijelomima ili čak podlegnu ranama.

Zbog sterilizacije mačke dobivaju na kilogramima

Ovo će vam reći na stotine vlasnika, odnosno potvrdit će da se njihova mačka nakon sterilizacije/kastracije udebljala. Međutim, veterinari nas uvjeravaju kako se porast kilaže ne javlja zato što je mačka sterilizirana već zato što postaje manje aktivna, što utječe na dobivanje kilograma. Dakle, potrebno je mačku potaknuti na aktivnost ili smanjiti unos hrane i neće biti neželjenih kilograma.

Trudne žene ne bi trebale imati mačku

Preko mačjeg izmeta može se prenijeti bolest toksoplazmoza, u narodu poznata kao mačkitis. Ova bolest može naškoditi nerođenom plodu. Međutim, iz ovog razloga trudnice često bježe od svih mačaka, a zapravo to nije potrebno. Ono što je potrebno jest da trudnice ne čiste mačji izmet, i to je sve.

Mačke su noćne životinje

Obično se misli da one vole noć i noćni život jer jako dobro vide po noći. Međutim, neka istraživanja pokazuju da one ipak ne vide najbolje u mrklom mraku i zato im najbolje odgovara kretanje u večer i u zoru, što je u skladu i s njihovim prirodnim srodnicima koji love u zoru i navečer.

Češnjak će zaštiti mačku od buha i ostalih gamadi

Tako neki vlasnici u prehranu svojih mačaka počnu stavljati češnjak, bilo svjež (ukoliko im to uspije), bilo u tableticama. Međutim, problem je da su češnjak i crveni luk toksični za mačke, odnosno mogu izazvati anemiju.

(foto: Miss Mirr’s cc)

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *