Svijet u bojama – mačke vide ultraljubičasto

Svijet u bojama – mačke vide ultraljubičasto

Već je poznato da su mačke čudnovata i ponekad fantastična bića, ali nakon što su se znanstvenici detaljnije pozabavili njihovim očima vjeruju da imaju dokaze da mačke vide – ultraljubičasto. Dakle, vaša mačka definitivno vidi stvari koje vi ne vidite ma koliko se vi trudili!

Za razliku od čovjeka, mnoge životinje vide ultraljubičasto. Dokazano je da takav vid imaju pčele, neke ribe i ptice te vodozemci i gmazovi, ali i neki od sisavaca kao što su miševi, štakori, tobolčari i šišmiši, a sada se ovom popisu dodaju i mačke te psi. Nitko nije mislio da i oni vide ultraljubičasto, ali ipak je tako‘, rekao je Ron Douglas, biolog sa City University London na kojem je istraživanje provedeno.

Leće u ljudskom oku blokiraju ultraljubičasto svjetlo, no neke od životinja imaju leće koje propuštaju ovakvu vrstu svjetlosti te ona dolazi do šarenice koja, pak pretvara ultraljubičasto svjetlo u živčane signale  koji putuju do mozga koji ih prepoznaje.

Pokazalo se da i kod životinja koje imaju i ne previše osjetljivu šarenicu na ultraljubičasto svjetlo, ipak apsorbiraju i vide barem mali dio te svjetlosti. Posebno je zanimljivo da su ljudi kojima su leće uklonjene, primjerice kod operacije mrene te nisu zamijenjene lećama koje blokiraju ultraljubičasto zračenje, kasnije rekli kako vide ultraljubičastu svjetlost.

U ovoj studiji na City University London znanstvenici su pregledavali oči mnogo životinja koje su bile ubijene u prirodi ili su umrle u zoološkim vrtovima i po kućanstvima. Istraživali su koliko svjetlosti može proći kroz njihove leće do šarenice te su na kraju došli do zaključka da mačke, psi, tvorovi i još neki sisavci imaju leće koje propuštaju ultraljubičastu svjetlost, što znači da vide i ultraljubičasti svijet oko sebe. Ovo je svakako nešto što otvara sasvim novi pogled na naše omiljene ljubimice, barem kada se radi o njihovom viđenju svijeta, ali i našem razumijevanju takvog pogleda na svijet.

(foto: carterse cc)

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *