Zaštitite mačke od toplinskog udara

Zaštitite mačke od toplinskog udara

Jedno od najgorih razdoblja u godini za vaše kućne ljubimce je ljeto. Visoke temperature, insekti i veliki dio vremena koje provode izvan kuće poveževaju rizik za niz nezgoda, pčelinjih uboda ili toplinskog udara.

Toplinski udar ili hipertermija je ekstremni porast temperature tijela životinje, što može uzrokovati ozbiljno unutarnje oštećenje, pa čak i smrt.

Mačke se ne mogu ohladiti i osvježiti istom brzinom kao ljudi, zato su puno osjetljivije na skokove termometra. Razlika uključuje i normalnu tjelesnu temperaturu tijela što kod ljudi iznosi od 36 do 37 °C, a kod mačaka se kreće u rasponu od 38 do 39 °C. Kad temperatura tijela naraste na 40 celzijevih stupnjeva i iznad toga, životinja je u velikoj opasnosti.

Postoje mnogi uzroci koji mogu izazvati abnormalni porast temperature kod mačaka, kao i ostalih životinja. Najčešće se radi o prekomjernom izlaganju suncu, prevelikoj aktivnosti tijekom najtoplijeg dijela dana i nedostatku hidratacije.

thirsty cat photo

Photo by ElizaC3

Iako sve vrste mačaka mogu doživjeti toplinski udar, na određene pasmine i skupine mačaka morate posebno obratiti pozornost. Među najosjetljivijima su perzijske mačke, mačke starije životne dobi, mačke s kroničnim bolestima poput bolesti srca i dišnih puteva, pretile mačke, te mačići od nekoliko mjeseci.

Ako primijetite da mačka počinje drhtati bez razloga, diše ubrzano, a jezik i desni promijene boju, ne oklijevajte ni trenutaka i otiđite do najbliže veterinarske stanice. Ako je moguće idite autom uz pratnju još jedne osobe koja će pomoći mački tijekom vožnje. Hlađenjem glave i vrata mokrim ručnicima, pokušajte polako smanjiti temperaturu životinje kako bi kod veterinara stigla u najboljim mogućim uvjetima.

cat water photo

Kako izbjeći toplinski udar?

Nikada ne ostavljajte mačku u parkiranom automobilu. To se odnosi i na najhladnije mjesece, a osobito u ljetno vrijeme.

Ako putujete s mačkom u automobilu, osigurajte joj adekvatnu ventilaciju.

Ako imate klimu, neka temperaturna razlika bude usklađena s temperaturom zraka.

Kad mačka boravi na svježem zraku, u vrtu ili na balkonu, pripremite joj mjesto u hladu gdje može pobjeći od sunca i topline.

Uvijek joj pripremite svježu i hladnu vodu koja će joj biti dostupna izvan i unutar kuće.

Izbjegavajte intenzivne aktivnosti na visokim temperaturama, kao i direktnu izloženost suncu u periodu od 11 do 16 sati.

Kod boravka u zatvorenom prozoru, oslobodite joj prostor prema svježem zraku i nemojte ju ostavljati samu u stanu sa zatvorenim prozorima i dignutim roletama.

Temperatura u stanu u vrlo kratkom roku može narasti, a životinja se neće imati gdje skloniti.

Prije izlaska iz kuće pobrinite se da vaši kućni ljubimci imaju zraka, dostupnu vodu i dovoljno hlada da se mogu skloniti od topline.

Autor: Dolores

Novinarka, fotografkinja i velika ljubiteljica životinja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *