Mačja metvica

Mačja metvica

Mačja metvica (lat. Nepeta cataria), catnip, mačja menta ili mačja trava, biljka je koja potječe iz Europe, a raširena je na gotovo svim kontinentima. Kao što naziv sugerira, catnip je biljka koju mačke vole svježu u prirodi, ili sušenu u vašem domu. Poslastica je to u kojoj će vaše mace uživati, bilo da su kućne ili dvorišne.

Mačja menta baršunasta je višegodišnja biljka iz porodice Lamiaceae, koja izgledom podsjeća na svog rođaka, metvicu. Naraste do oko jednog metra, ima sitne bijele i ružičaste cvjetove, blag i aromatičan miris, a cvate od kasnog proljeća sve do početka jeseni. Raste posađena u vrtovima, a u prirodi je nalazimo u jarcima, na rubovima polja i zapuštenim površinama. U rodu Nepeta ima preko 250 vrsta, pa se naziv Catnip može odnositi na više biljaka, iako je uvriježeno da se koristi naziv Nepeta cataria ili mačja metvica.

Ova biljka privlači spolno zrele domaće mačke oba spola, ali nema utjecaja na mladunčad i starije mačke koje slabo reagiraju na miris. Također, djeluje i na kastrirane mačke, što dovodi do zaključka da nema veze sa seksualnom ekstazom kako se pretpostavljalo. Catnip nije jedina biljka na koju mačke reagiraju. Poznato je da se slično ponašaju i s valerijanom ili odoljenom (lat. Valeriana officinalis), a i s mnogim drugim biljkama iz porodice Lamiaceae. 3/4 ili do 80% mačaka reagira na catnip. Neke mačke nikada ne reagiraju na ovu biljku, iako su u istraživanjima reagirale na neke druge slične biljke. Još nije utvrđeno što je tome razlog.

Mačja metvica

Ovako ćete prepoznati mačju metvicu

Ova biljka ima stimulacijsko djelovanje na mačke, ali i na čovjeka. Na ljude utječe kao slab sedativ, a u narodnoj medicini koristi se kao čaj pri liječenju migrena, vrućica, grčeva, prehlada, pa čak i nesanice, stresa, nervoze i anoreksije, jača živce, jetru i gušteraču, dobro je sredstvo za izbacivanje štetnih tvari iz organizma, a može pomoći kod kolika i zubobolje u male djece. Mačja trava koristi se u biljnim mješavinama, te u kulinarstvu.

Na životinje ima nešto drugačiji učinak. Mačke ovu biljku u prirodi njuše, upijaju njen miris, ližu, grickaju lišće i cvjetove, trljaju je po glavi i nosu, valjaju se po njoj. Esencijalno ulje koje ova biljka sadrži mijenja ponašanje i raspoloženje mačaka, dovodi u ekstazu i stanje opijenosti. Mačke se kotrljaju, okreću oko sebe, obilno izlučuju slinu, pospane su ili anksiozne, trče, love nevidljive životinje, mijauču, zavijaju, reže i slično. Ponašanja su različita od jedne do druge životinje. Može vam se učiniti da s vašim ljubimcem nešto nije u redu, ali nema razloga za brigu. Mačke u catnipu naprosto – uživaju, a djelovanje catnipa brzo prestaje. Najjači utjecaj javlja se od 5 do 15 minuta nakon konzumiranja, a otprilike 2 sata nakon uživanja, mačka će ponovo biti osjetljiva na novu dozu.

Nisu samo nama poznate mačke uživaoci ove mirisne trave čije ih esencijalno ulje dovodi do transa. I velike, divlje mačke poput tigrova i leoparda upoznati su s blagodatima ove biljke, dok recimo lavovi uopće ne reagiraju na nju. Kako je biljka rasprostranjena po cijelom svijetu, ne čudi da su mačke na svim kontinentima otkrile nepetalakton.

Nepetalakton je substanca koja je dio esencijalnog ulja dobivenog parnom destilacijom mačje metvice. Ono što vašem mezimcu služi za rekreaciju i povremeno uživanje prirodni je repelent za komarce, žohare i termite. Posađena u vrtu komarce odbija deset puta bolje od komercijalnih repelenata. Iako se ne zna točno zašto je tome tako, pretpostavlja se da je za to zaslužan miris, pa je ovu biljku zbilja poželjno imati u vrtu na zadovoljstvo vaših mačaka, drugih biljaka i vas. Samu biljku nemojte trljati o svoju kožu kao zaštitu od komaraca, jer u tom obliku nema jakog učinka.

Kako je koristiti? Suhu mačju metvicu izmrvite među prstima i pospite po podu ili grebalici. Istrljajte je i izgnječite kako bi se oslobodilo ulje čiji miris baca mačke u ekstazu, udobno se smjestite i promatrajte svijet svog ljubimca. Suhu mačju metvicu možete staviti u papir koji potom zgužvate u kuglu i date mački na otkrivanje, a možete njome napuniti i platnetnu igračku. Na isti način ponudite joj i svježe ubrani catnip, ili još bolje, pustite životinju u vrt da ga sama pronađe.

U nastavku pogledajte kratki film o utjecaju catnipa na mačke, te pohitajte u nabavku sjemena za proljetnu sjetvu ili već gotove, suhe mačje metvice.

Uzgoj mačje metvice

Često dobijamo upite posjetitelja gdje nabaviti sjeme ove biljke i kako je uzgojiti. Jedna čitateljica nam se javila sa svojim iskustvom koje će vam sigurno biti korisno!

Sjeme je dobavljeno u Njemačkoj i stiglo je bez uputa o sijanju. Početni pokušaji sa kasnom jesenskom sjetvom nisu bili uspješni: niknule su dvije mladice koje nisu napredovale. Srećom korisne informacije su stigle iz botaničkog vrta. Sjeme je potrebno posijati u hladno klijalište, dakle po zimi. Najprije u male čašice, nakon klijanja preseliti u veće i konačno u proljeće možete ih presaditi u vrt ili balkon. Evo nekoliko fotografija mladica i izraslih biljaka:

Nažalost. nakon čitave ove muke, mačke nisu pokazale poseban interes za metvicom! :)

Marina
Autor: Marina

Zaljubljena u življenje, jelo, pilo, mačke, fotke, maloplacje, vrt s motikom ili bez.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *